Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Άποψη: Ανάπτυξη και άλλων περιοχών του Δήμου Αλμωπίας εκτός των Λουτρών Πόζαρ.


Με αφορμή τον μονόπλευρο τρόπο,που οι διοικούντες τον δήμο μας, αντιμετωπίζουν τον τομέα της ανάπτυξης, ρίχνοντας την προσοχή τους ΜΟΝΟ στα Λουτρά Πόζαρ,   μας γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις, οι οποίες αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας και πιο συγκεκριμένα την δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων περιοχών, όπως είναι κάποιες εκμεταλλεύσιμες τοποθεσίες των Προμάχων.

Είναι γνωστό στους κατοίκους του χωριού, και σε πολλούς άλλους, η απείρου κάλλους περιοχή "Μπιτσκία" η οποία θα μπορούσε με μια προσεκτική παρέμβαση, να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση αναψυχής και διασκέδασης. Τα βαθύσκιωτα πλατάνια, τα γάργαρα τρεχούμενα νερά και η φυσική ηρεμία, που επικρατεί και ο πανέμορφος περιβάλλων χώρος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "δυνατό" εργαλείο αναβάθμισης του χωριού και της τοπικής οικονομίας, με τη δημιουργία ενός κοινοτικού αναψυκτηρίου. 

Άλλωστε οι παλαιότεροι θα θυμούνται, ότι πριν από χρόνια, λειτουργούσε στην περιοχή το φημισμένο "Φράγμα", που ήταν σημείο αναφοράς στην καλοκαιρινή διασκέδαση, έλκοντας πολλούς επισκέπτες από την επαρχία μας.
Θα μπορούσαν λοιπόν οι υπηρεσίες του δήμου μας, να αναζητήσουν κάποια προγράμματα, που σίγουρα υπάρχουν, και να βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να ιδρυθεί μια τοπική κοινωφελής επιχείρηση, που και θα δώσει θέσεις εργασίας σε αρκετούς κατοίκους και θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών του χωριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλοι γνωρίζουμε ότι η επισκεψιμότητα των Προμάχων ανάγεται μόνο στην Ιερά μονή του Αγίου Ιλαρίωνα και σε κάποιες οικογενειακές ταβέρνες.

Μια άλλη πρόταση προς ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής, θα μπορούσε να ήταν και η ανάπλαση της τεράστιας εδαφικής επιφάνειας του "Φυλακίου", το οποίο ρημάζει εγκαταλελειμμένο, έρμαιο στις διαβρώσεις του καιρού και το διάβα των χρόνων.
Αν μπορούσαν να εξευρεθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια από προγράμματα που τρέχουν, η περιοχή προσφέρεται για μια κάθετη ολοκληρωμένη παρέμβαση και θα ήταν δυνατή η κατασκευή ξενώνων, εστιατορίου, πισίνας, αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων πώλησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, λαογραφικού μουσείου και πλείστων άλλων προσθηκών.
Το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως επωφελές για τον τόπο μας και την τοπική κοινωνία, αφού είναι σίγουρη η προσέλκυση εκατοντάδων επισκεπτών με την  κατάλληλη προώθηση.
Είναι γνωστή σε όλους η καθημερινή δραστηριότητα, κατά την οποία, λεωφορεία με πιστούς από όλη την χώρα περνούν από εκεί, πηγαίνοντας προς την μονή. Άρα η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, θα προσέλκυε αρκετούς για να ξαποστάσουν πίνοντας έναν καφέ ή αγοράζοντας κάποιο τοπικό προϊόν.

Εν κατακλείδι θα προτρέπαμε τους ικανούς και ανοιχτόμυαλους κατά την άποψή μας υπεύθυνους-διαχειριστές του δήμου, να στρέψουν το βλέμμα τους, εκτός των Λουτρών και σε άλλες περιοχές, που τέτοιες υπάρχουν διάσπαρτες στα όρια της Αλμωπίας και να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, που απλόχερα προσφέρει ο ευλογημένος μας τόπος.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ...ΑΠΟΨΗ: ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ

6 σχόλια :

Έχεις δίκιο φίλε Δημήτρη τα λουτρά δεν πρεπει να ειναι το μοναδικό σημείο αναφοράς του δήμου μας. Θα ειναι ευχής έργο τώρα που ο Δήμος μας δεν εχει τόσες πολλές υποχρεώσεις, αφού προσπαθήσαμε να τις μειώσουμε στα 3,5 χρονια που ήμασταν διοίκηση, να γίνουν έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης της φυσικής ομορφιάς που υπάρχουν σε πολλά απο τα χωριά μας. Μπαγκη Κατερινα

Ο τόπος μας αγαπητή Κατερίνα, έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για να μετεξελιχθεί και να βγει από την αφάνεια και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση. Είναι προικισμένος από την κληρονομιά των προγόνων μας, αλλά και από τη μητέρα φύση. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι συμπολίτες μας που διαχειρίζονται την τύχη του, θα πρέπει να στραφούν και σε άλλες (εκτός των Λουτρών) περιοχές, που μπορούν να αναδείχθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας.Ενδεικτικά να αναφέρω το Μαύρο δάσος, την γέφυρα του Μ. Αλεξάνδρου, το κάστρο της Χρυσής, τους παλιούς Ιερούς ναούς στο Αετοχώρι, το Γαρέφι, τον Αρχάγγελο, τα ορεινά θαυμάσια μονοπάτια του Πίνοβου, τα καταφύγια ζώων, τις οροσειρές Γαρεφείου-Προμάχων-Λυκοστόμου-Λουτρακίου- Όρμας, τον παλαιολιθικό οικισμό Σωσάνδρας, τους αρχαίους οικισμούς Αψάλου, Νερόμυλων, τον επίγειο παράδεισο Δασάκι Αριδαίας και τοοοοοοσα άλλα.
Επειδή πιστεύω στον άνθρωπο εκ φύσεως, και επειδή θεωρώ δεδομένη τη θέληση όλων όσων ασχολούνται με τα του δήμου, εκφράζω την ελπίδα ότι θα κινηθούν και προς αυτές τις κατευθύνσεις που προανέφερα.Το μόνο που χρειάζεται, είναι μια ευέλικτη ομάδα, με γνώσεις των θεμάτων, η οποία θα ασχολείται καθημερινά με την έρευνα για εξεύρεση προγραμμάτων, Ελληνικών ή Ευρωπαικών και την σύνταξη ανάλογων μελετών. Το ίδιο έκανε και ο δήμος Ανάβρας, ο οποιος είναι φωτεινός φάρος για όλους που θέλουν να τον μιμηθούν. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κύριος δήμαρχος έχει στα σχέδια του τέτοιου είδους κινήσεις και δράσεις και ευελπιστώ να πραγματοποιήσει κάποια βήματα προς τον σκοπό αυτό.

Εμείς πληρώνουμε της φορολογίες μας και αναπτύσσονται μόνο τα λουτρά,(και για να προλαβω μην ακούσω οτί δεν πληρώνουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ)ας πάνε να ρωτήσουν των εμπορικό σύλλογο της περιοχής να τους πούνε ποιοι είναι οι καλοπληρωτες στις υποχρεωσεις τους.
Ένα μπάνιο να θέλουμε να κάνουμε εμείς οι φορολογούμενοι κάτοικοι της Αλμωπίας,θα το πληρωσουμε καθημερινή 7ευρω το άτομο,σαββατοκύριακα 10.Πολύ δίκαιο. Εμείς κανονικά τα μερίσματα για το δάσος και όλο και ανεβαίνει. Και σου λέει οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να παρευρίσκονται στις αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση για τα λουτρά, αφού λέει έχουν επένδυση περιουσία.Έχετε επένδυσή την περιουσία κύριοι προς όφελος οικογενειακό, όχι για το σύνολο της Αλμωπίας.Ζειτε χρόνια σε βάρος της Αλμωπίας το νιώθουμε όλοι εμείς στην καθημερινότητα μας.Φτάνει πια ας ασχοληθεί κάποιος και με τα υπόλοιπα χωριά.

Πραγματι οι ιδεες σας ειναι αρκετα ενδιαφερουσες. Αρχικα θα ηθελα να αναφερθω στη συνδρομη των εκλεγμενων δημοτικων συμβουλων οι οποιοι κατεχουν ουσιαστικη θεση στη λειτουργια του Δημπυ μας. Με τη δικη τους συνδρομη θα μπορουσε ο Δημος να προβει σε μια μελετη σχετικα και αρχικα, με μια απο τις παραπανω ιδεες σας και επειτα η μελετη να αποσταλει στην εταιρεια Ν.Π.Δ.Δ. του Νομους μας "Αναπτυξιακη Πελλας" οπου ειναι η αποκλειστικκη της αρμοδιοτητα την ευρεση πορων μεσω ρογραμματων Εσπα, leader, ορισμενα απο τα οποια "τρεχουν" ακομη. Οσο υπαρχουν λοιπον τα προγραμματα αυτα, θα ηταν θεμιτο ως κοινοτητα, εκπροσωπουμενη απο τους δημ. συμβουλους μας, να καταθεσουμε τις προτασεις αυτες και να πιεσουμε για την ενταξη των μελετων αυτων σε καποιο προγραμμα, αναπτυσσοντας την τοπικη μας κοινοτητα, ενισχυοντας την οικονομικη μας θεση χωρις ωστοσο να επιβαρυνουμε τον προυπολογισμο του Δημου. Η μονη επιβαρυνση του Δημου θα αφορα την μελετη επι των προτασεων μας, του "υποψηφιου" εργου. Τελος, θελω να αναφερθω στη δυναμη των ανοιχτων συνελευσεων. Με τη συνδρομη των συλλογων του χωριου ας γινει μια συνελευση, μια συζητηση και τελικα μια προταση η οποια αν κατατεθει στο Δημο, θα ειναι δυσκολο να αρνηθει να πραξει τα δεοντα ο Δημος, ενεκα της συλλογικης φυσης της προτασης.

Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για τους Προμάχους και όχι μόνο. Το ακριτικό πανέμορφο χωριό που με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει πόλος έλξης του λαού της Αλμωπίας αλλά και ξένων, όλα μπορούν να γίνουν εφικτά.

Θεοδωρακι Πελλας εκκλησια της αναληψεως του 1.800 μ.χ, συμμαχικο μονοπατι αβραμιτσας, πηγες μπραζει αγια παρασκευη, δαση οξυας δυτικου παικου, καλη πεδιαδα, φραγμα ματιτσας, παλιο χωριο παπασιο, παλιο χωριο πουλανας, ζαλογγος κλεισουρας, δαση γονατου, κουσοτα, μνημεια χωριου ηρωων απολεσθεντων στην μικρα ασια, αεροπορου Ιωαννη Τοτσα, αμφιθεατρο, κιοσκι, φαραγγι μπουναρ σπηλαιο, ραμπουντα, κορυφες δρυμοι βερτοπια εκκλησακι

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...