Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Το αποχαιρετιστήριο γλέντι των φαντάρων τα παλιότερα χρόνια στους Προμάχους





Ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα που λαμβάνει χώρα στο χωριό των Προμάχων είναι και το γλέντι-αποχαιρετισμός των στρατεύσιμων παιδιών.

Πρόκειται στην ουσία για ένα πανηγύρι, στο οποίο συμμετέχει σύσσωμο το χωριό και φυσικά οι συγγενείς και φίλοι των παιδιών, που τις επόμενες ημέρες θα ντυθούν το χακί, υπηρετώντας την πατρίδα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
Το έθιμο έχει ατονίσει, αλλά  τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη.
Στις δεκαετίες του 70', 80' και 90' αποτελούσε σημείο αναφοράς και οι στρατεύσιμοι των ετών εκείνων, μη έχοντας υποχρεώσεις σπουδών και αναβολές, ήταν πολλοί και κάθε χρόνο υπήρχε καινούρια φουρνιά.
Το γλέντι λοιπόν γίνονταν στο κέντρο της πλατείας, και στήνονταν περιμετρικά τραπεζοκαθίσματα για να φιλοξενήσουν τους συμμετέχοντες.
Όταν δε ξεκινούσε, ο τόπος γέμιζε από όλους τους κατοίκους, οι οποίοι συμμετείχαν στη γιορτή και τιμούσαν με τον τρόπο αυτό τα στρατευμένα νιάτα του χωριού.
Ιστορικές φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού στερεώματος της περιοχής, έχουν παρελάσει από την πλατεία στα αξέχαστα εκείνα γλέντια.
Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις παραδοσιακές κομπανίες του Γιαννάκη από την Πλατάνη, του Χρηστάκη από τα Βρυττά, ενώ το στίγμα τους έχουν αφήσει και ο λαϊκός τραγουδιστής Λευτέρης από την Κωνσταντία, ο κιθαρίστας Ουρούμης από τον Εξαπλάτανο και ο θρυλικός Παλαμίδας με το αρμόνιό του από την Δωροθέα. Μια άλλη ιδιάζουσα καλλιτεχνική μορφή, ήταν και ο "Σπουργίτης" από τον Άλωρο, ο οποίος με το ταπεινό του PONY όργωνε όλη την Καρατζόβα, χαρίζοντας νότες διασκέδασης με το αρμόνιό του και την βαθιά χαρακτηριστική φωνή του, κάνοντας όλους να τον αποκαλούν "άνθρωπο-ορχήστρα".
Το πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς στην αρχή, όπου χόρευε όλο το χωριό, ενώ ακολουθούσε το λαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο, όλοι οι στρατεύσιμοι χόρευαν κι ο καθένας από ένα δικό του λαϊκό (συνήθως ζειμπέκικο) τραγούδι. Περιττό να αναφέρουμε, ότι η υποτυπώδης πίστα ξεχείλιζε από σπασμένα μπουκάλια μπύρας και δημιουργούνταν ολόκληρο ποτάμι από τον ζύθο που έρεε.
Αγαπημένα άσματα ήταν το "Άγαλμα", η "Ευδοκία", το "φανταράκι", ενώ το viral κομμάτι ήταν το "Βάλε μανούλα μια φωνή..." με το παίξιμο του οποίου γινόταν πραγματικός πανζουρλισμός.
Το κεντρικό τραπέζι, όπου  καθόταν οι στρατεύσιμοι, ήταν κατάμεστο από τα ψημένα κοτόπουλα, που τα έφερνε στα μεγάλα λαμαρινένια ταψιά ο φούρνος του Τζιβάνη, ενώ τα κεράσματα από τους συγγενείς των παιδιών σχημάτιζαν στοίβες.
Δεν έλειπαν βέβαια και οι μικροτραυματισμοί από τα πολλά σπασίματα των μπουκαλιών, ενώ μπορούσε κανείς να διακρίνει και κάποια δάκρυα συγκίνησης στα μάτια των μανάδων των παιδιών, οι οποίες παρακολουθούσαν διακριτικά από κάποια άκρη της πλατείας.
Το γλέντι διαρκούσε μέχρι τις πρωινές ώρες και τελείωνε πάντα με το καθιερωμένο βάψιμο των ασβεστωμένων ντουβαριών στις γειτονιές. Ήταν ένα ιδιότυπο γκράφιτι, κατά το οποίο, ο κάθε στρατεύσιμος έγραφε με σπρέι το μήνυμά του, για να το βλέπουν, όσο θα λείπει στο στρατό, τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Ακολουθούσε βέβαια συγκινητικός αποχαιρετισμός την μεθεπόμενη του γλεντιού, όπου οι νέοι αναχωρούσαν για τις μονάδες τους, παίρνοντας μαζί τους τις ευχές και τις προσευχές των οικείων, για καλή θητεία.

Όμορφες, γλυκές αναμνήσεις, που έχουν χαραχτεί στις μνήμες των μεγαλυτέρων, στιγμές που χαρακτήριζαν την συνοχή της κλειστής μας κοινωνίας και οι οποίες ευχόμαστε να αναβιώνουν πάντα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...