Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

MARKETWATCH: ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ



«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ολέθρια φυγή εγκεφάλων» 

«Η αρχαία Ελλάδα αποτελούσε κάποτε πόλο έλξης για την πνευματική ελίτ του κόσμου. Η εργασία των στοχαστών της Αθήνας συνέβαλε στα πάντα, από τη λογική και τη φιλοσοφία έως την πολιτική που αποτέλεσαν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού», γράφει σήμερα το MarketWatch, τονίζοντας ότι σήμερα, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αντιμετωπίζει την απώλεια του πιο σημαντικού της περιουσιακού στοιχείου: του ανθρώπινου κεφαλαίου.
   Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος Έλλη Ισμαηλίδου, μία ολέθρια φυγή εγκεφάλων παρασύρει μακριά το καλύτερο και ικανότερο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 180.000 και 200.000 πολίτες υψηλής μόρφωσης να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
   «Με αυτόν τον ρυθμό, η έξοδος μεταφράζεται σε περίπου 10% του εργατικού δυναμικού πανεπιστημιακής μόρφωσης της χώρας», δήλωσε στο MarketWatch ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.   «Αυτή η μετακίνηση αποτελεί ένα σαφές "brain drain" (φυγή εγκεφάλων)», δήλωσε ο Νίκολας Αλεξίου, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Queens College του CUNY, ο οποίος μελετά τα μοτίβα της ελληνικής μετανάστευσης. Εξηγεί ότι αυτό που διαφοροποιεί μια φυγή εγκεφάλων από τους άλλους τύπους κυμάτων μετανάστευσης, είναι το υψηλό ποσοστό των ειδικευμένων και μορφωμένων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα.
   Με άλλα λόγια, επισημαίνει το MarketWatch, η η Ελλάδα χάνει τους «νεότερους, καλύτερους και ικανότερους», όπως έδειξε και μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου τον Μάρτιο του 2014.
   Η έρευνα αυτή κατέγραψε ότι το 88% των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, με το 60% από αυτούς να κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και το 11% να έχουν κάνει διδακτορικό. Μάλιστα, το 79% εκείνων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης εργάζονταν ήδη αλλά θεωρούσαν ότι «δεν υπήρχε μέλλον"» στη χώρα (50%) ή δεν υπήρχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).
   Το άρθρο τονίζει ότι το «brain drain» έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που η χώρα έχει χάσει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της από όταν ξεκίνησε η κρίση -ίδιο με το ΑΕΠ που έχασαν η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. 



Έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, που επηρεάζουν το εισόδημα, μεταξύ άλλων. Αλλά η φυγή εγκεφάλων στερεί από τη χώρα και την ικανότητα να δημιουργήσει παραγωγή υψηλότερης αξίας, τονίζει η Joan Vidra, πρώην αναλύτρια της Moody's, που πλέον βρίσκεται στην ARC Ratings.
   Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα, καθώς περίπου 35.000 νέοι Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να αποφασίσουν να αναζητήσουν εργασία εκτός της χώρας, σύμφωνα με έρευνα, ενώ δεν υπολογίζονται όσοι βρίσκονται τώρα στη διαδικασία της μετεγκατάστασης.
   Όσο για του πού πηγαίνουν οι Έλληνες υψηλής μόρφωσης, φαίνεται πως ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου. Ακολουθούν η Γερμανία και η Ολλανδία. 



Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό ατόμων από την Ελλάδα εξειδικευμένων στα χρηματοοικονομικά, οι εξειδικευμένοι στην τεχνολογία πηγαίνουν κυρίως στις ΗΠΑ, οι μηχανικοί στη Μέση Ανατολή, ενώ οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία.
   Η Endeavor εκτιμά ότι 200.000 Έλληνες ηλικίας, κάτω των 35, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή της κρίσης το 2010. Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υψηλότερος τώρα, καθώς τα δεδομένα της έρευνας καλύπτουν μόνο μέχρι το 2013.



 Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...