Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ WS JOURNAL ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ο χρόνος στα Καλάβρυτα έχει σταματήσει στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 496 άνδρες και αγόρια, σε μια από τις χειρότερες και πιο βάρβαρες πράξεις που έκαναν οι ναζί κατά την περίοδο της Κατοχής.
Οι δείκτες του ρολογιού της εκκλησίας έχει σταματήσει στις 2:35 – στην ώρα που έγινε η εκτέλεση. Η Wall Street Journal έκανε οδοιπορικό μέχρι τα Καλάβρυτα και συνομίλησε με ανθρώπους που είδαν με τα μάτια τους όσα συνέβησαν, αλλά και με απόγονους των αδικοχαμένων. Όλοι τους λένε ότι εξακολουθούν να περιμένουν από τη Γερμανία να πληρώσει γι' αυτές τις ανθρώπινες ψυχές.
Ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, λέει: «Η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τη ζημιά που έκανε και πρέπει να καταβάλει τις αποζημιώσεις με όποιο τρόπο μπορεί». Ο κ. Παπαδόπουλος έχασε τον παππού του και τρεις θείους του σε εκείνη την αποτρόπαιη σφαγή.
Η εκκλησία των Καλαβρύτων
Υπόσχεση Τσίπρα
Το άρθρο σημειώνει πως υπό τη νέα κυβέρνησή της, η Ελλάδα έχει αναζωπυρώσει τις απαιτήσεις της προς τη Γερμανία, ενώ η υπόσχεση Τσίπρα έχει προκαλέσει ήδη τους Γερμανούς και έχει εντείνει τον εκνευρισμό τους. Ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το χρέος της χώρας. Αν, όμως, υποχωρήσει, αναφέρει το άρθρο, τότε θα αποξενωθεί από τους υποστηρικτές του.
Η μέχρι τώρα αντίδραση της Γερμανίας είναι συγκεκριμένη: ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «χαζή» την απαίτηση της Ελλάδας για 279 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Βερολίνο απαντάει πως πλήρωσε 115 εκατομμύρια μάρκα το 1960 και κατέβαλλε δεκάδες εκατομμύρια σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων, κυρίως Ελλήνων Εβραίων. Επιπροσθέτως, επιμένει στη συνθήκη «2+4» όπως αυτή συνάφθηκε με την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και υπογράφηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την τότε ΕΣΣΔ, έτσι ώστε να δεσμεύσει τους πάντες σε τυχόν αξιώσεις που θα σχετίζονται με τον πόλεμο.
Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος 
Βέβαια, ήδη, στη Γερμανία υπάρχουν φωνές που λένε πως θα έπρεπε να επανεξεταστεί η επίσημη θέση της – ανάμεσα σε αυτές κι εκείνη του Προέδρου της χώρας Γιόκιμ Γκάουκ. Από την μεριά του, ο Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εκτελέσει την απόφαση ελληνικού δικαστήριου που αποφάνθηκε θετικά στη μήνυση που κατέθεσαν κάτοικοι του Διστόμου για τις θηριωδίες στην περιοχή το 1944. Το εν λόγω δικαστήριο επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μέχρι τώρα κανένας υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει υπογράψει τη διαταγή. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Τσίπρα είπε πως είναι έτοιμη να εκτελέσει αυτή την απόφαση, αν και δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα. Οι κάτοικοι του Διστόμου προσπάθησαν να κάνουν χρήση αυτής της απόφασης σε ένα ιταλικό δικαστήριο, αλλά αυτό πυροδότησε μια μάχη διεθνούς δικαίου που ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Η Γερμανία υποστηρίζει την αρχή της ασυλίας που προστατεύει έναντι των απαιτήσεων σε ξένα δικαστήρια.
Το βιβλίο του Μαζάουερ
Την ακριβή έκταση των θηριωδιών που διέπραξαν οι ναζί στις κατεχόμενες περιοχές, τη γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον από πλήθος βιβλίων με σημαντικότερο αυτό του Μαρκ Μαζάουερ «Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η εμπειρία της Κατοχής, 1941-44». Εκεί καταγράφονται με λεπτομέρειες όλες οι απάνθρωπες πράξεις των μονάδων της Waffen SS: εκτελέσεις, αντίποινα, θηριωδίες κάθε είδους και φυσικά ομαδικές εκτελέσεις.
Οι κάτοικοι των Καλαβρύτων δεν έχει καταφέρει να συνέλθει πλήρως από τότε, αναφέρουν οι κάτοικοί της. Ο κ. Παπαδόπουλος λέει: «Δεν είναι μόνο ότι σκότρωσαν 496 συνανθρώπους μας, αλλά ότι κατέστρεψαν τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής».
Ή, όπως λέει ο γιος του κ. Παπαδόπουλου, ο 22χρονος Γιάννης, «ένα έγκλημα είναι πάντα ένα έγκλημα. Και είναι χειρότερο αν κάποιος το ξεχνάει».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...