Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΜΙΑ ΑΝΩΡΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ - ΤΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Στις ανώριμες κοινωνίες ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως παιδί. Ένα παιδί άλλοτε καλό, άλλοτε βρωμόπαιδο αλλά πάντως άτομο προσχολικής ηλικίας.
Μπορούμε να του λέμε ψέματα για το καλό του. Να του λέμε τη μισή αλήθεια η την ωραιοποιημένη αλήθεια. Πάντα όμως για τοκαλό του. Γιατί η αλήθεια είναι σκληρή και δεν την αντέχει.
Στις ανώριμες κοινωνίες ο πολίτης- παιδί  λατρεύει το αρχέγονο πρότυπο του πατέρα- αρχηγού. Ένας Ανδρέας Παπανδρέου είναι αντικείμενο λατρείας σε βαθμό που να θεωρούνται καθαγιασμένες όλες του οι ακρότητες. Κι ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήτορας τύπου Αβραάμ.
Το παιδί συλλογίζεται πρωτόγονα. Είναι σφουγγάρι. Όπως το πλάσεις. Το συναίσθημα κυριαρχεί. Νοιώθει, αγαπάει, φοβάται, θέλει προστασία και μάλωμα. Και δε λογοδοτεί. Οι γονείς έχουν την ευθύνη και το κανακεύουν. Και του κάνουν δώρα.
Είναι μικρό και νοιώθει ανασφάλεια στο μεγάλο και εχθρικό τούτο κόσμο. Θέλει να πιαστεί από κάπου. Ένα παραμύθι παρηγορητικό.
Τα παιδιά μαλώνουν συχνά μεταξύ τους. Και φυσικά ο πατέρας του κάθε ενός είναι ο καλύτερος. Μπορεί να κάνει τα πάντα.
Είναι απόλυτο. Δεν έχει μάθει ακόμα τις αποχρώσεις. Μόνο τα βασικά χρώματα. Και αλλάζει γνώμη με αξιολάτρευτη αφέλεια.
Κρίμα όμως που κάποιες φορές η ζωή γίνεται σκληρή. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα, απαιτούν να ωριμάσει απότομα. Πώς όμως; Πώς να συμβεί αυτό χωρίς να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα;
Ε, λοιπόν απλούστατα δε θα συμβεί! Θα παραμείνει παιδί και θα φωνάζει κλαίγοντας ότι φταίνε οι μεγάλοι. Κάποιοι ξένοι μεγάλοι που εμφανίστηκαν ξαφνικά στο σπίτι αλλά και οι γονείς του, που δεν το προστάτεψαν αρκετά απ αυτούς.
                               Η ελληνική κοινωνία σε αμηχανία.
Ύστερα από τόση σύγχυση και αμηχανία η ελληνική κοινωνία δεν στάθηκε ικανή να αντιμετωπίσει ορθολογικά τα πράγματα, όταν της έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι.
Αγανάκτησε και γέμισε τις πλατείες μουντζώνοντας με οργή τους πολιτικούς που είχε εμπιστευτεί και την πρόδωσαν. Συνέχισε δίνοντας υψηλά ποσοστά στο νέο μόρφωμα τη Χρυσή Αυγή, που θα υποσχόταν να κάνει πράξη την τυφλή αγανάκτηση της.
Με ευκολία πέρασε στο μίσος κατά των "γερμανοτσολιάδων" και ξύπνησαν στο μυαλό της εικόνες από την κατοχή. Ευχήθηκε με όλη της την ψυχή "πσόφο" σε όσους την κατάντησαν ζητιάνα και αναξιοπρεπή. Κι αυτός ο αγέλαστος και άτεγκτος Σόϊμπλε, συγκέντρωσε το ανίσχυρο μίσος της που δεν βρίσκει διέξοδο.
Γι΄ αυτό η μαγική λέξη "αξιοπρέπεια" ήχησε στα αυτιά της σα μουσική παρηγορητική και βάλσαμο στην ψυχή. Και ακολούθησε το νέο άμωμο και αριστερό. Και ελπίζει πάλι.
Ελπίζει και ονειρεύεται. Αλλά δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Η ενηλικίωση αργεί πολύ ακόμα...

Λασκαρίνα Γερασίμου
Laskarina Gerasimou

ΠΗΓΗ...http://penna.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...