Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ



Κοινή Συνάντηση εργασίας μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας κκ. Κ. Καλαϊτζίδη, Θ. Θεοδωρίδη και Αντιπροέδρου ΕΛΓΑ κ. A. Ζανιά 

Στην ατζέντα της συζήτησης οι αποζημιώσεις των αγροτών και η αγροτική ανάπτυξη 

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας κκ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου Θεοδωρίδη αντίστοιχα και του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιου Ζανιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα. 

Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες ενημέρωσαν τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για την υφιστάμενη κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή Ημαθίας και Πέλλας, τονίζοντας τη σημασία της αγροτικής ανάπτυξης για την εθνική και τοπική οικονομία, μέσω των εξαγωγών. Επίσης, αναφέρθηκαν εκτενώς στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα και τις επιπτώσεις που έχει στις αγροτικές παραγωγές η «κλιματική αλλαγή». Τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των αγροτικών παραγωγών πλήττονται από θεομηνίες και άλλες καταστροφές και ασθένειες, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους αγρότες. Η προώθηση αλλαγών στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα προβλέπει τη δίκαιη και ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής είναι αναγκαία. Επιτακτικά τέθηκε επίσης το θέμα των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών για την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι άμεσα πρόκειται να εκταμιευτούν 7,5 εκατομμύρια ευρώ και τους προσεχείς μήνες άλλα 45 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρόκειται να καλύψουν εκκρεμότητες αποζημιώσεων των προηγούμενων χρόνων και της τρέχουσας περιόδου. 

Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες επέδωσαν επίσης σχετικό υπόμνημα με τα σημαντικότερα θέματα και αιτήματα των αγροτών που χρειάζεται να διευθετηθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Επιγραμματικά συμπεριλαμβάνονται τα επόμενα: 

1. Επίλυση εκκρεμοτήτων του φακέλου ΠΣΕΑ 2013 που αφορά αποζημιώσεις για ελιές, συμπύρηνα, κ.ά. 
2. Επίλυση εκκρεμοτήτων αποζημιώσεων από το 2014 που αφορά χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες και πλημμύρες. 
3. Διευθέτηση αποζημιώσεων για το 2015 που αφορά συμπύρηνα ροδάκινα, επιτραπέζια, νεκταρίνια, κεράσια και αχλάδια, για τα οποία ενώ πληρώθηκε το ασφάλιστρο ο ΕΛΓΑ τα ενέταξε σε άλλη κατηγορία και δεν είναι δυνατή η καταβολή αποζημιώσεων.
4. Επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των καταστροφών που έχουν λάβει τους προηγούμενους μήνες του 2015. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα πορίσματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν υπερβολικά οι αποζημιώσεις. 
5. Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν πλέον τις αγροτικές καλλιέργειες σε ετήσια βάση. Απαιτείται άμεσα η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις θεομηνιών και για όλο το χρόνο. 
6. Δεδομένων των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων, χρειάζεται να θεσπιστεί δεσμευτικό χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποπληρωμής των δικαιούχων.  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...