Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μάρενα - Ελληνικός παραδοσιακός χορός Μακεδονίας (Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ)



Μικτός κυκλικός χορός του γάμου.
Ο χορός έχει δύο μέρη. Στο πρώτο που είναι αργό η λαβή των χεριών έως το 4ο βήμα είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω, ενώ από το 5ο τα χέρια λυγίζουν στους αγκώνες και εκτελούνται 12 κινήσεις σε 4 μουσικά μέτρα. Στο δεύτερο που είναι γρήγορο τα χέρια είναι συνέχεια τεντωμένα κάτω και εκτελούνται 10 κινήσεις σε 3 μουσικά μέτρα.
http://xoroimakedonias.blogspot.gr/20...

Χορός, που το όνομά του προέρχεται από μια περιοχή της Επισκοπής, το Μάρεν που υπήρχαν πηγές, πολλά νερά με πέτρες και πηδώντας οι κοπέλες από πέτρα σε πέτρα διαγράφονταν τα βήματα και έτσι προέκυψε ο χορός μάρενα.

Ο χορός περιέχει και στίχο στο τοπικό σλαβοφανές ιδίωμα όπου δυστυχώς μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας τραγούδια όπου περιείχαν λόγια διώχθηκαν από το Ελληνικό κράτος, είτε λόγο μη γνώσης της τοπικής παράδοσης των Ελλήνων σλαβόφωνων είτε υπό την πίεση τότε των Βουλγάρων για αναγνώριση μειονότητας εντός της Ελλάδας με πρόσχημα το γλωσσικό ιδίωμα.Αυτή τη στάση του ελληνικού κράτους εκμεταλλεύτηκαν οι Βούλγαροι και σήμερα Σκοπιανοί και προσπαθούν τόσα χρόνια να οικειοποιούνται ως δικά τους παραδοσιακά τραγούδια και χορούς Ελλήνων σλαβόφωνων της Μακεδονίας.
https://www.pemptousia.gr/2013/06/to-...

Ορχήστρα Γιαννάκη Ζλατάνη.

Εικόνες βίντεο:
Επισκοπή Ημαθίας, Π.Σ. Νέων Πολυπλατάνου ''ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ'' (ΗΜΑΘΙΑ), Σχολή Αριστοτέλη (πάνω στο δρόμο που οδηγεί από το χωριό Κοπανός προς την επαρχία της Νάουσας του Νομού Ημαθίας. Βρίσκεται δίπλα στην φυσική πηγή Κεφαλάρι, στην θέση Ισβόρια, στην αρχαία πόλη της Μακεδονίας Μίεζα. Η σχολή ιδρύθηκε στο Νυμφαίο, ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες των νερών), ο Μακεδονικός τάφος της Κρίσεως, ο Μακεδονικός τάφος των Ανθεμίων, οι Μακεδονικοί τάφοι των Λύσωνος και Καλλικλέους (Λευκάδια Ημαθίας), Βασιλικοί τάφοι-Βεργίνα (τάφος του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β')...

Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!!!






ΠΗΓΗ...https://www.youtube.com/watch?v=-ii0ebRe_6M&feature=youtu.be

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...