Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Κατασκευή Δημοτικής υδροηλεκτρικής μονάδας στους Προμάχους. Τεράστια οφέλη για τα τοπικά νοικοκυρια


Μεσαίου μεγέθους Δημοτική υδροηλεκτρική μονάδα δυναμικότητας 50MW θα κατασκευαστεί στους Προμάχους στην περιοχή "Σόσιτσα".

Κατά την επίσκεψη - αυτοψία που πραγματοποίησε η αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο, επιθεωρήθηκε η τοποθεσία, όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα και με την τεχνική υποστήριξη κλιμακίου μηχανικών, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την άμεση έναρξη των εργασιών.
Η μονάδα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, θα λειτουργεί με την συγκέντρωση των υδάτων της περιοχής και την μεγάλη  λιμνοδεξαμενή η οποία βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού.
Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την οικογενειακή οικονομία υπολογίζονται να είναι πολλαπλά.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, το κάθε νοικοκυριό των Προμάχων θα εξοικονομεί, εκτός από την ατέλεια στον λογαριασμό της ΔΕΗ, περίπου 1.500 ευρό ανά εξάμηνο, ενώ η κοινοτική ηλεκτροδότηση θα είναι δωρεάν σε όλον τον οικισμό.


Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της υδραυλικής ενέργειας είναι :

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι δυνατό να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις ζητηθεί επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια, σε αντίθεση με τους θερμικούς σταθμούς (γαιανθράκων, πετρελαίου), που απαιτούν χρόνο προετοιμασίας
Είναι μία "καθαρή" και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με τα γνωστά πλεονεκτήματα (εξοικονόμηση συναλλάγματος, φυσικών πόρων, προστασία περιβάλλοντος)
Μέσω των υδροταμιευτήρων δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων, αναψυχή, αθλητισμός.
Είναι πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικούς ενεργειακούς πόρους,
Είναι εγχώρια πηγή ενέργειας και συνεισφέρει στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο,
Μπορεί να αποτελέσει πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμιζόμενων περιοχών καθώς και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, με την προώθηση σχετικών επενδύσεων,
Δεν παράγει ατμοσφαιρικούς ρύπους και θόρυβο (παρά μόνο μικρής έντασης και χρονικής διάρκειας στη φάση των κατασκευών),
Ο ταμιευτήρας (όταν επιλέγεται η κατασκευή φράγματος) μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία υγρότοπου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...