Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΙ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ



Λύση στην παγκόσμια  έλλειψη μοσχευμάτων κερατοειδούς, μπορεί να δώσει η αξιοποίηση μοσχευμάτων τόσο από διαβητικούς όσο και από δότες άνω των 76χρόνων!
Αυτό υποστηρίζουν νεώτερες επιστημονικές μελέτες που έγιναν με σκοπό να διευρυνθεί η δεξαμενή   των δοτών, αφού το πρόβλημα της δωρεάς οργάνων και ιστών είναι παγκόσμιο.
Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα  η επιλογή κερατοειδούς από τον εν δυνάμει δότη έπρεπε να πληρεί μεταξύ άλλων και τα εξής προαπαιτούμενα:
ØΝα μην είναι ο δότης διαβητικός και
ØΝα είναι ηλικίας αντίστοιχης με εκείνη του λήπτη
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο που οργανώνει στις ΗΠΑ η Association for Research in Vision and Ophthalmology, η ποιότητα των κερατοειδών τόσο των διαβητικών όσο και των μεγαλύτερης ηλικίας δοτών ( άνω των 76 χρόνων) εγγυάται μια επιτυχή μεταμόσχευση.
Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την πυκνότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων τα οποία είναι αυτά που εξασφαλίζουν έναν κερατοειδή υγιή, διαφανή και λειτουργικό.
 Στους διαβητικούς ασθενείς η μέση πυκνότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων βρέθηκε να είναι 2.566 κύτταρα/mm2 πράγμα το οποίο εξασφαλίζει πολύ καλές προοπτικές στην μεταμόσχευση κερατοειδούς και την μετεγχειρητική πορεία.
Στη μελέτη συγκρίθηκαν οι κερατοειδείς 1.486 διαβητικών δοτών  με 2.488 κερατοειδείς μη διαβητικών δοτών.
Αναλύοντας στατιστικά τον αριθμό των ενδοθηλιακών κυττάρων και μετά την απαραίτητη ηλικιακή διαστρωμάτωση, βρέθηκε ότι  δεν υπήρχε στατιστική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Επί πλέον στο World Cornea Congress San Diego, ΗΠΑ παρουσιάσθηκε μελέτη όπου κερατοειδείς από δότες ηλικίας μεταξύ 76 και 85 χρόνων ήταν κατάλληλοι για μεταμόσχευση.
 ΝΕΑ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ  ΣΤΗ  ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ  ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ
«Επειδή το πρόβλημα εύρεσης μοσχευμάτων είναι παγκοσμίως οξύ και εδώ στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο, οι μελέτες αυτές βοηθούν ώστε να διευρύνουμε τους δυνητικούς δότες και οι τράπεζες οφθαλμών θα πρέπει να μην απορρίπτουν προς φύλαξη και διάθεση μοσχεύματα με βάση μόνο την ηλικία του δότη ή αν ο δότης ήτανε διαβητικός αλλά να έχουν ως μοναδικό κριτήριο την ποιότητα του μοσχεύματος όπως αυτή προκύπτει μετά από τις ειδικές εξετάσεις ενδοθηλιομέτρησης, παχυμετρίας κ.λ.π. δηλαδή τα κριτήρια να σχετίζονται με την ποιοτική αξιολόγηση των μοσχευμάτων και μόνο» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει

 «Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων και συνεπακόλουθα η αποκατάσταση της όρασης των πασχόντων».
Το αποτέλεσμα των επιστημονικών μελετών αλλάζει τα δεδομένα, καθώς μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων αφού υπάρχει πλέον η δυνατότητα ένας κερατοειδής να αποκαταστήσει την όραση σε τρείς ασθενείς!
«Σε αυτό βοηθούν οι εξελίξεις στην μικροχειρουργική του κερατοειδούς καθώς με τη  χρήση μικροκερατόμων ή laser μπορούμε να κάνουμε τρείς μεταμοσχεύσεις. Συγκεκριμένα  χρησιμοποιούμε ξεχωριστά το στρώμα του κερατοειδούς (π.χ. σε ασθενή με δυστροφία κερατοειδούς), το ενδοθήλιο του κερατοειδούς ( π.χ. σε ασθενή με ψευδοφακική φυσαλιδώδη κερατοπάθεια) και τον περιφερικό σκληροκερατοειδή (π.χ. σε ασθενή  με εγκαύματα σκληροκερατοειδικά) » εξηγεί ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει.
«Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πόσο μεγάλης σημασίας είναι η διεύρυνση των εν δυνάμει δοτών».
               ΤΕΧΝΗΤΟΣ            ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ
Λόγω της μεγάλης έλλειψης μοσχευμάτων και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτής της κατηγορίας ασθενών που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση κερατοειδούς, η τεχνολογία εχει αναπτύξει διάφορα μοντέλα τεχνητού κερατοειδούς.
Στην περίπτωση του τεχνητού κερατοειδή υπάρχει πάντα η πρόκληση της επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με την βιοτεχνολογία των τεχνητών κερατοειδών και των δευτερογενών τους επιπλοκών, όπως του γλαυκώματος και της ενδοφθαλμίτιδας. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων απαιτεί χρήση συμβατών βιοϋλικών και κατάλληλων χειρουργικών τεχνικών.
Ένα νέο μοντέλο τεχνητού κερατοειδή επίσης  (KeraMed) βρίσκεται στην φάση αξιολόγησης σε επίπεδο κλινικών δοκιμών  από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και  είναι ο πρώτος αναδιπλούμενος τεχνητός κερατοειδής.
Πρόκειται για νέο τύπο πτυσσόμενου τεχνητού κερατοειδούς που έχει σχεδιαστεί και είναι σε θέση να αποκαταστήσει την όραση αντικαθιστώντας το πρόσθιο τμήμα του κερατοειδούς με την χρήση του FEMTOSECOND LASER σε κρημνό με διάμετρο 8 mm μετά την αφαίρεση του κεντρικού πρόσθιου θολού στρώματος του κερατοειδούς χιτώνα (anterior lamellar keratoplasty).
 Το οπίσθιο στρώμα με το ενδοθήλιο του ασθενούς διατηρείται και έτσι αποφεύγονται μια σειρά συνηθισμένων επιπλοκών των άλλων τεχνητών κερατοειδών συμπεριλαμβανομένης της ενδοφθαλμίτιδας. Ο KeraKlear είναι κατασκευασμένος από βιοσυμβατό υλικό που είναι επαρκώς εύκαμπτο  και εμφυτεύεται μέσω μιας τομής 3 mm. Η οπτική διάμετρος είναι 4 mm, για να παρέχει μια αρκετά μεγάλη οπτική ζώνη και πλήρες σχεδόν οπτικό πεδίο.

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...