Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ


Η νουβέλα που έγινε το διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκιι + η μουσική που φωνάζει Χριστούγεννα


Είναι Χριστούγεννα στο σπίτι των Stahlbaum. H Marie και ο αδερφός της Fritz αναρωτιούνται τι δώρο θα τους κάνει ο νονός τους, Drosselmeier, ο οποίος είναι εφευρέτης και κατασκευαστής ρολογιών. Ανάμεσα στα διάφορα υπέροχα δώρα που δέχονται είναι ένα κάστρο με μηχανισμό, με ανθρώπους που κινούνται. Επειδή όμως κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τα παιδιά το βαριούνται γρήγορα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ιδιαίτερη κούκλα, που τραβάει την προσοχή της μικρής Marie. Είναι ένας καρυοθραύστης που της κλέβει την καρδιά και αποφασίζει ότι αυτός θα είναι ολόδικός της. Τα παιδιά παίζουν με τον καρυοθραύστη αλλά κάποιος προσσπαθεί να σπάσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και καρύδι: ο καρυοθραύστης σπάει. Η Marie στενοχωριέται πολύ και του φτιάχνει επίδεσμο με μια κορδέλα από το φόρεμά της.

Έτσι ξεκινά η ιστορία του Καρυοθραύστη που έγραψε ο Ε.Τ.Α. Χόφμαν, την οποία ξαναέγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς κι έγινε το διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόσφκι με μουσική που είναι απολύτως συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα και όλοι έχουμε ακούσει με διάφορες ευκαιρίες, χωρίς ίσως να ξέρουμε τι είναι. Ο Χόφμαν ήταν ένας γερμανός συγγραφέας που έγραφε ιστορίες τρόμου και φαντασίας, αλλά ήταν επίσης και νομικός, συνθέτης, κριτικός μουσικής, γελοιογράφος και σχεδιαστής. Οι ιστορίες του είχαν και φιλοσοφικά θέματα και μέσω αυτών ο συγγραφέας εξέφραζε την αισθητική του και τους ηθικούς και πολιτικούς προβληματισμούς του. Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Καρυοθραύστης είναι μία αλληγορία γύρω από τον Ναπολέοντα ενώ ο βασιλιάς των ποντικιών με τα εφτά κεφάλια είναι τα εφτά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Ένας από τους πιο γνωστά κομμάτια του μπαλέτου είναι «Ο χορός της νεράιδας των Ζαχαρωτών» που όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε:


Ο τίτλος στα αγγλικά είναι “Dance of the sugar plum fairy” και είναι λίγο κρίμα που στα ελληνικά αποδίδεται γενικά ως «ζαχαρωτά» (αν και δε μπορώ να φανταστώ άλλη μετάφραση) γιατί τα sugar plums είναι γλυκίσματα που φτιάχνονται από αποξηραμένα δαμάσκηνα αλλά και από συνδυασμό διαφόρων αποξηραμένων φρούτων όπως σύκα, βερίκοκα, κεράσια ή χουρμάδες. Τα φρούτα ψιλοκόβονται και ανακατεύονται με αμύγδαλα, μέλι και μπαχαρικά όπως το γλυκάνισο, κάρδαμο και μάραθο. Αυτό το μίγμα πλάθεται σε μπάλες και καλύπτεται με ζάχαρη ή τριμμένη καρύδα.


O χορός από τα μπαλέτα Μπολσόι, το 1989:


LIFOTEAM.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...