Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ... : ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕ GSM ( ΑΝΤΛΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ )

Η συγκεκριμένη κατασκευή έγινε για τηλεχειρισμό σε χωράφι και έλεγχο μέσω εντολών SMS από κινητό τηλέφωνο.
















Τα υλικά για τη ...σούπα:



  • 1 gsm modem στην συγκεκριμένη περίπτωση telit gs64, αλλά υποστηρίζονται και τα siemens mc35, telit gm862.
  • 1 transeiver για τη στάθμη UART/RS232 (π.χ. MAX232)
  • 1 μικροελενκτής PIC18F1320 (ο οποίος καθότι μικρός, μου έσπασε τα νεύρα μέχρι να χωρέσει τον κώδικα που ήθελα - υποστήριξη unicode μηνυμάτων, αυτόματη ανάγνωση υπόλοιπου λογαριασμού κοσμοκάρτας κτλ).
  • 1 uln2004 να 'χουμε να βρίσκεται. Στην συγκεκριμένη κατασκευή ήθελα ένα μόνο ρελέ, αλλά για λόγους πιθανής επέκτασης χρησιμοποίησα ολοκληρωμένο 7 εξόδων αντί για ένα τρανζίστορ. Η κατασκευή οδηγεί μέχρι 5 ρελέ και 2 led διαγνωστικά (μ'αρέσουν τα διαγνωστικά).
  • rele, βάσεις ολοκληρωμένων, 7805, λίγες αντιστάσεις, πυκνωτάκια, led, πλακέτα,...








Περιγραφή λειτουργιών:



  • ενεργοποίηση ρελέ (εντολή με SMS: "1")
  • απενεργοποίηση ρελέ (εντολή με SMS: "0")
  • ενεργοποίηση περιορισμένου χρόνου ρελέ (εντολή με SMS: π.χ. "t300" για 300 δευτερόλεπτα διάρκεια ενεργοποίησης ρελέ)
  • ενεργοποίηση αυτόματου ποτίσματος (εντολή με SMS: π.χ. "n20,2000,0" πότιζε κάθε μέρα για 2000 δευτερόλεπτα στις 8:00μμ - το 0 στο τέλος σημαίνει κάθε μέρα, αν ήταν 1 θα σήμαινε μέρα παρά μέρα, κτλ)
  • απενεργοποίηση αυτόματου ποτίσματος (εντολή SMS: "q")
  • remote ανανέωση χρόνου ομιλίας/μηνυμάτων (εντολή με SMS: "z123456789012", στέλνουμε κωδικό από κάρτα ανανέωσης χρόνου)
  • ερώτηση για τρέχουσα κατάσταση (εντολή με SMS: "?" ή ";", επιστρέφει SMS με πληροφορίες για κατάσταση ρελέ, υπόλοιπο σύνδεσης σε ευρωλεπτά, ρυθμίσεις αυτόματου ποτίσματος, ημερομηνία τελευταίας ανανέωσης κάρτας).
  • Διατηρεί ρολόι, το οποίο σε κάθε επανεκκίνηση (μετά από διακοπή ρεύματος) συγχρονίζει με το δίκτυο GSM.
  • Φυσικά έχει Non volatile μνήμη, η οποία διατηρεί όλες τις ρυθμίσεις σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το software για τον μικροελενκτή το είχα φτιάξει για vodafone a'la carte και cosmote κοσμοκάρτα/what's up. 
Στην πορεία και κατά τις δοκιμές αποφάσισα να σταματήσω την υποστήριξη της vodafone διότι παρατήρησα ότι η ερώτηση του υπολοίπου του λογαριασμού μας (ευρωλεπτά) ενώ φέρεται να είναι δωρεάν, δεν είναι! 
Μετά από λίγες ερωτήσεις σε χρεώνει.

Οπότε δεν με βόλευε στις δοκιμές μου να ξοδεύω κάρτες και σταμάτησα τη υποστήριξη του κώδικα για αυτήν και συνέχισα με what's up και κοσμοκάρτα.

Δεν δοκίμασα άλλη εταιρία.

Για τη συγκεκριμένη κατασκευή θα δοθούν:
  • σχηματικό διάγραμμα (αν υπάρξει ενδιαφέρον)
  • φωτογραφίες
  • προγραμματισμός στο μικροελενκτή σε όποιον θελήσει να το κατασκευάσει, για μη εμπορική χρήση και σε μικρές ποσότητες (μου φέρνει μικροελενκτή, τον προγραμματίζω και τον παίρνει πίσω). Το hex για το modem telit gs64 περνιέται στον μικροελενκτή δωρεάν, το hex για το siemens mc35i κοστίζει κάτι μπύρες(για τις δοκιμές) και το hex για το gm862 έχει τραπέζι (τον κώδικα για αυτό το modem θα πρέπει να τον μεταφέρω απο dspic για αυτόν τον μικρούλη μικροελενκτή).

ΥΓ1. η κατασκευή είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από εμένα τόσο σε software όσο και σε hardware. Δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα κομμάτι κώδικα, σχηματικό ή τμήμα σχηματικού, που δεν υπάρχει στο datasheet του κάθε ενός εξαρτήματος από αυτά που χρησιμοποίησα (ακόμα και ο high efficiency και με ελάχιστες απαιτήσεις μνήμης RAM/ROM κώδικας, για το UART (σειριακή) είναι γραμμένος μόνο για μικροελενκτές PIC18F με λίγη RAM/ROM και δεν προέρχεται από παράδειγμα της microchip αλλά έχει γραφτεί από την αρχή).

ΥΓ2. Για όσους απεχθάνονται τα "κολλήματα/κρεμάσματα" των μικροελενκτών: στις κατασκευές μου δεν βάζω button reset. Δεν μου χρειάστηκε ποτέ από τη στιγμή που σταμάτησα τη χρήση 8051 συμβατών και pic16Fxxx. Για χρήση σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών συνιστώ τη χρήση pic18f1320-E/SP.



ΓΙΑ ΤΑ "Π.Ν." KLIK (ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ) ΑΠΟ ΤΟ HLEKTRONIKA

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...