Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ".


Στα απαρατήρητα πέρασε η είδηση πως δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε την Ισπανία, ζητώντας από την εταιρεία Odyssey Marine Exploration, που ειδικεύεται στον εντοπισμό και την ανέλκυση ναυαγίων, να επιστρέψει  στη χώρα θησαυρό που ανέλκυσε  το 2007 από βυθισμένη γαλέρα του 19ου αιώνα στα ανοιχτά της Πορτογαλίας. 
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τη γαλέρα Nuestra Senora de las Mercedes, που  βυθίστηκε το 1804 μεταφέροντας  φορτίο 600 χιλιάδων νομισμάτων, αξίας άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ. 

Μετά από έντονο δικαστικό αγώνα του ισπανικού δημοσίου, δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε πως ο θησαυρός του ναυαγίου, ανήκει δικαιωματικά στην Ισπανία, οπότε και θα πρέπει να επιστραφεί. Ήδη δύο ισπανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν με προορισμό τις ΗΠΑ, ώστε να περισυλλέξουν τον θησαυρό και να τον επιστρέψουν στη χώρα.

Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο περιστατικό, προκειμένου να το συνδέσω με όσα συμβαίνουν στα γειτονικά Σκόπια, που από την εθνικιστική κυβέρνηση Γκρουέφσκι, επιχειρείται μεθοδικά και συντονισμένα ο σφετερισμός της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας και των Μακεδόνων.

Τα Σκόπια επιχειρούν να εμφανιστούν ως «συνιδιοκτήτες» της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας. Η νέα γενιά διδάσκεται στα σχολεία πως έχει το ίδιο DNA με το Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος μιλούσε ελληνικά επειδή ήταν τα .. Αγγλικά της εποχής και πως η πατρίδα τους είναι η … Παλαιστίνη των Βαλκανίων που κατέχεται από Ελλάδα και Βουλγαρία. Ακόμη και οι μετριοπαθείς φωνές στα Σκόπια, τείνουν να σιγήσουν, αφού η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, που εξελίσσεται σε καθεστώς, φιμώνει κάθε διαφορετική άποψη, που είναι αντίθετη στην «αρχαιμακεδονοποίηση» της χώρας και στην απέραντη Disneyland που έχει στηθεί στο κέντρο των Σκοπίων, που πλέον θυμίζει περισσότερο αρχαία Ελλάδα με όλα αυτά τα αγάλματα, τα μνημεία και τα κτίρια που στο πλαίσιο του φαραωνικού προγράμματος «Σκόπια 2014», την ίδια ώρα που φτώχεια και ανεργία αγγίζουν το 32% του πληθυσμού.
 
Βάλτε λοιπόν στη θέση του θησαυρού της γαλέρας την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Στη θέση της Odyssey Marine Exploration τα Σκόπια και στη θέση της Ισπανίας την Ελλάδα. Η Ισπανία διεκδίκησε σε υψηλό επίπεδο τα δικαιώματα της επί της βυθισμένης γαλέρας και του θησαυρού της και δικαιώθηκε. Η Ελλάδα πότε θα ασχοληθεί σοβαρά, με την προάσπιση ενός σημαντικού τμήματος της ιστορίας και του πολιτισμού της, που σίγουρα έχει μεγαλύτερη αξία από τα 600 χιλιάδες χρυσά και ασημένια νομίσματα της ισπανικής γαλέρας ;

Οι «ηξεις, αφήξεις» του υπουργείου Εξωτερικών, που έως σήμερα αποφεύγει να καταγγείλει επίσημα και σε όλα τα διεθνή φόρα τον επιχειρούμενο βιασμό της ιστορικής πραγματικότητας από τον Γκρουέφσκι, ο παππούς του οποίου ήταν Έλληνας και σκοτώθηκε το 1940 πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς, ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους γείτονες που έφτασαν στο σημείο να «ξινίσουν» για τις πρόσφατες εκθέσεις για τον Μεγάλο Αλέξανδρο στην Οξφόρδη και στο Λούβρο. Η αλήθεια είναι, πως πλέον δεν περιμένω κάτι περισσότερο από τους αρμόδιους στην Βασ. Σοφίας, που έως σήμερα δεν έχουν απαντήσει επίσημα πόσες χώρες στον πλανήτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». 
 
Γράφω τα παραπάνω με αφορμή και την επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, που μας «θυμήθηκε» σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ευελπιστώ μαζί με το «κούρεμα» του χρέους να μην έχουμε και «κούρεμα» της Μακεδονίας και της κληρονομιάς της.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ.


ΠΗΓΗ...http://www.protothema.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...