Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ".


 
Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις μάχες στα ελληνικά οχυρά, όπως στο Ρούπελ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής, έρχονται στην επιφάνεια μέσα από μία φωτογραφική έκθεση, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση με τίτλο «η μάχη των οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941», η οποία παρουσιάστηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και το Γ Σώμα Στρατού, είναι αφιερωμένη στις σφοδρές μάχες στα ελληνική οχυρά μετά τη γερμανική επίθεση. Ροδόπολη, Ρούπελ, Παλιουριώνες, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Νευροκόπι, μέρη που γράφτηκαν σημαντικές σελίδες της ιστορίας, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σχεδόν άγνωστες.

Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες είναι αδημοσίευτες και αποτελούν στιγμές από την πρώτη γραμμή των μαχών. Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες απαθανάτισαν κομμάτια της ιστορίας, χωρίς να ελέγχονται από τη γερμανική προπαγάνδα και τη λογοκρισία, θέλοντας να κρατήσουν ενθύμια από τις μάχες.


10 Απριλίου 1941. Στρατιώτες της φρουράς του Ρούπελ αποχωρούν συντεταγμένα από το οχυρό, μετά την παράδοσή του.

Γερμανοί στρατιώτες ανεβαίνουν ένα ύψωμα στον υποτομέα Θύλακος, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ελληνικό πολυβολείο ή πυροβολείο που έχει ήδη καταληφθεί από γερμανικές δυνάμεις.

6 Απριλίου 1941. Γερμανικά άρματα προωθούνται στην κοιλάδα του Στρυμόνα εναντίον του Ρούπελ.

Τέσσερις έλληνες αιχμάλωτοι μεταφέρουν το πτώμα έλληνα στρατιώτη, μετά την παράδοση ελληνικού οχυρού.

10 Απριλίου 1941. Η σβάστικα υψώνεται στο οχυρό Παλιουριώνες.

ΠΗΓΗ...http://tvxs.gr

1 σχόλια :

Φοβερές εικόνες, μια άλλη ματιά στη νεώτερη ιστορία.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...