Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ.


Βραβείο στην Ανάβρα της προκοπής και των στόχων
Τα «καραβάνια» των ξένων δημοσιογράφων που φτάνουν στην Ελλάδα για να καλύψουν την πολιτική επικαιρότητα εγκαταλείπουν για λίγο την Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθούν την Ανάβρα Μαγνησίας και να καταγράψουν την «άλλη» Ελλάδα: της προκοπής και της υλοποίησης υψηλών στόχων.

«Μπορούν να υπάρξουν πολλές Ανάβρες» ισχυρίζεται ο επί έτη κοινοτάρχης Δημήτρης Τσουκαλάς, που δηλώνει αισιόδοξος στην κρίση, «αν οι πολιτικοί άρχοντες βάλουν το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό».

Η ιστορία του χωριού με τον πολυμήχανο και οραματιστή πρόεδρο είναι λίγο - πολύ γνωστή: ένας εγκαταλελειμμένος τόπος σε υψόμετρο χιλίων μέτρων και με λίγους κατοίκους, που ασκούσαν την κτηνοτροφία με πεπαλαιωμένες μεθόδους, έγινε κέντρο των ΑΠΕ, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σήμερα εκτρέφονται 5.000 αγελάδες, 5.000 χοιρομητέρες, 15.000 γιδοπρόβατα «τα οποία για εννέα μήνες βόσκουν ελεύθερα σε μια ορεινή έκταση 130.000 στρεμμάτων, η οποία δεν λιπαίνεται και δεν ρυπαίνεται» διευκρινίζει ο κ. Τσουκαλάς.
Παράλληλα, παρατηρείται ένας οργασμός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί ένα αιολικό πάρκο και ετοιμάζονται άλλα δύο, όπως και ένα μικρό υδροηλεκτρικό και σύστημα τηλεθέρμανσης. Συν τω χρόνω, το χωριό θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και οι κάτοκοι θα απαλλαγούν από μέρος των λογαριασμών ΔΕΗ.

Ακόμα, έχουν κατασκευαστεί τρία κτηνοτροφικά πάρκα και ένα σφαγείο, με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι η Ανάβρα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των ΟΤΑ ως προς την απορρόφηση κονδυλίων, με τα οποία πραγματοποίησε όλα τα παραπάνω. Σημαντική είναι η πρόοδος και στην παιδεία: βιβλιοθήκη για παιδιά και ενήλικες, μουσείο, περιβαλλοντικό πάρκο 240 στρεμμάτων.

Ανεργία στο μηδέν

«Το 1990, όταν επιστρέψαμε στην Ανάβρα, ζούσαν 300 άτομα» θυμάται η σύζυγος του προέδρου, καθηγήτρια στο ΕΜΠ και άμισθη τεχνική σύμβουλος κ. Μάχη Καραλή, «σήμερα ζουν γύρω στους 700». Το «οικολογικό» χωριό αποτελεί ίσως την εξαίρεση του δημογραφικού «κανόνα» της χώρας, καθώς προσείλκυσε πληθυσμό στην επαρχία, που ο μέσος όρος του δεν ξεπερνάει τα σαράντα χρόνια! «Πολλά παιδιά σπουδάζουν στην Αθήνα και μετά επανέρχονται στην πατρίδα τους!» λέει η κ. Καραλή. Στην Ανάβρα η ανεργία είναι στο 0%.

Η υποδειγματική κοινότητα, απέσπασε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ που απένειμε το ECOCITY, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η φετινή, άλλωστε, βράβευση ήταν αφιερωμένη «στο μέλλον και στη δύναμη που κρύβουν το όραμα και η έμπνευση». Το ζεύγος Τσουκαλά - Καραλή διακρίθηκε στην κατηγορία «έργο ζωής», καθώς εγκαταστάθηκε στην Ανάβρα, όπου ο κ. Τσουκαλάς διετέλεσε κοινοτάρχης για 4 τετραετίες, πριν από 20 χρόνια.

Mετά τον «Καλλικράτη» η Ανάβρα ανήκει στον Δήμο Αλμυρού. Ωστόσο, το άοκνο ζεύγος δεν έχει πάψει να ασχολείται με τα κοινά, καθώς ο «Καλλικράτης» αφήνει πολλά «κενά». «Εχουμε ιδρύσει την εθελοντική ομάδα “Ανάβρα Ζω”, έχουμε αναλάβει την καθαριότητα των δημόσιων κτιρίων, τη λειτουργία των δύο βιβλιοθηκών και εν γένει παρεμβαίνουμε όπου παρατηρούνται ελλείψεις ή ολιγωρίες».

Κάθε κοινότητα και κάθε χωριό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μια "νέα Ανάβρα". Χρειάζονται άνθρωποι όπως το Δημήτρη Τσουκαλά, με εργατικότητα και όραμα, για να βρουν τα ατού κάθε κοινότητας σε βουνό ή πεδιάδα, σε νησί ή στην ενδοχώρα, και να τα αξοιποιήσουν. Τα πέντε εκατομμύρια των Ελλήνων που συνωστίζονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της υποαπασχόλησης και της επιστροφής στο χωριό τους.
Της Ιωαννας Φωτιαδη για την καθημερινηΠΗΓΗ... http://www.ramnousia.com

2 σχόλια :

Επιχειρηματολόγησε σχετικά με τις ψευτιές που αναφέρεις.
εάν διαφωνείς με το άρθρο τότε γράψε εσύ την αλήθεια να μάθουμε κι εμείς.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...