Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΓΛΥΚΟ: ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΙ

alt
Υλικά και εκτέλεση

Φροντίζουμε να βρούμε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι. Το πάχος να ‘ναι περισσότερο από το δάχτυλό μας, περίπου 1,5-2 εκατοστά.



Καθαρίζουμε το πράσινο μέρος του καρπουζιού και φυσικά και τη ψίχα, το κόκκινο. Εγώ αφίνω λίγη ψίχα (1-2 χιλιοστά) στις φλούδες μου συνήθως.

Για τη ζάχαρη να υπολογίσετε τα 2/3 του βάρους των φλουδών. Δηλαδή αν η φλούδα ζυγίζει 900 γρ. η ζάχαρη να είναι 600γρ. Θα χρειαστείτε και νερό. Οπωσδήποτε το ίδιο βάρος με τη φλούδα πρέπει να είναι το νερό, και ίσως να χρειαστεί και παραπάνω αν το καρπούζι αργεί να βράσει και το σιρόπι δένει γρήγορα. 


Κόβετε τη φλούδα σε κομμάτια, όπως θα θέλετε να τα σερβίρετε, με το βράσιμο δε θα συρικνωθούν. Μικρά ή μεγάλα, μακρόστενα ή ρόμβους εσείς διαλέγετε.

Αν υπάρχει 1 κουταλάκι του γλυκού ασβέστης, διαλύστε τον σε νερό και αφήστε εκεί τα κομμάτια για 2 τουλάχιστον ώρες (κάποιες νοικοκυρές το αφήνουν όλη νύχτα). Αν δεν έχετε ασβέστη δε χάθηκε ο κόσμος (εγώ δεν είχα πάντως και το γλυκό βγήκε μια χαρά). Στη συνέχεια τα μουλιάζετε σε νερό για καμιά ωρίτσα να φύγει ο ασβέστης όσο περισσότερο γίνεται.

Τα στραγίζετε και αρχίζετε το βράσιμο με τη ζάχαρη. Προσθέστε μερικές κουταλιές σούπας από το ζουμάκι της ψίχας, δίνει ωραίο χρώμα. Κι όσοι-όσες είστε μερακλήδες βάλτε και μία γεμάτη κουταλιά (σούπας βέβαια) καλό μέλι.

Περιμένετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού (φυσικό συντηρητικό) και το μυρωδικό που προτιμάτε: κλωναράκι αρμπαρόριζα ή βανίλια. Δε θα χρειαστεί να το ξαφρίζετε όπως γίνεται με άλλα γλυκά.

Καθώς το καρπούζι βράζει θα το δείτε να χάνει την ασπρίλα του και να γίνεται όλο και πιο διάφανο, με μερικά ‘νευράκια’ σαν φλεβίτσες να ξεχωρίζουν. Μερικά κομμάτια μπορεί να κρατήσουν έναν πυρήνα λιγότερο διάφανο αλλά δεν πειράζει. Το γλυκό έχει ήδη γίνει. Όσο μικρότερα τα κομμάτια σας τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν, και πιο διάφανα θα γίνουν.

Κρατήστε το στο κατσαρολάκι μέχρι την επόμενη μέρα γιατί το καρπουζάκι μπορεί να βγάλει υγρά και να χρειαστεί να το βράσετε λίγο ακόμη για να ξαναδέσει το σιρόπι του.

Καλή επιτυχία!!! 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...