Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

"KOUKOS nest" ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ.



Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, πιθανότατα από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και κτιστάδες και αποτελούσε το ανατολικό σύνορο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο του Αλί Πασά των Ιωαννίνων. Είναι κτισμένο σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180 – 1.240 μέτρα. Περιβάλλεται από δάση οξιάς, ενώ πάνω από το χωριό δεσπόζει η κορυφή “Πιπερίτσα” με υψόμετρο 1.998 μέτρα.
Το χωριό κτίστηκε στην συγκεκριμένη τοποθεσία για προστασία από ληστές, με εύκολο έλεγχο διότι όποιος ήθελε να προσεγγίσει έπρεπε να περάσει από στενωπό, ενώ ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός του επιλέγει για να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.
Το χωριό ονομαζόταν επισήμως “Τσέγανη” έως το 1926, όταν η επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με σκοπό τον εξελληνισμό των τοπωνυμίων επισκέφτηκε το χωριό και εκτιμώντας την ορεινή τοποθεσία και το απόκρημνο έδαφος στην ανατολική είσοδο του χωριού, το ονόμασε αρχικά Μετέωρα. Η τοπική κοινότητα διαμαρτυρήθηκε διότι δεν της άρεσε το όνομα και μετά  από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να δοθεί στο χωριό το όνομα από το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το οποίο βρίσκεται σε λόφο νότια του χωριού.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησαν οι σκέψεις και οι αναζητήσεις από τους κατοίκους για την εξεύρεση μιας τοποθεσίας για την δημιουργία ενός νέου χωριού. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών, την ανυπαρξία ιατρικής περίθαλψης και την έλλειψη συγκοινωνίας. Το χωριό εγκαταλείφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι κάτοικοι κατέβηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και ίδρυσαν τον Νέο Άγιο Αθανάσιο για να έχουν καλύτερη πρόσβαση κυρίως τις ημέρες του χειμώνα και να είναι πιο κοντά στις εργασίες τους.
Σταδιακά, μετά το 1994, αρχίζει λόγω της ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου η εκ νέου εγκατάσταση στο παλιό χωριό, η οποία τελικά οδήγησε στην σημερινή εικόνα του παραδοσιακού πέτρινου οικισμού, το οποίο θεωρείται μοναδικό για την μακεδονική αρχιτεκτονική, με κύρια δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο.

Στις παρυφές του χωριού ανάμεσα στα πολλά πετρόχτιστα μαγαζιά δεσπόζει το καφέ-μπαρ "KOYKOS nest".
Πρόκειται για ένα αυτόνομο μονώροφο οίκημα, χτισμένο με πέτρες της περιοχής, στο οποίο οι νέοι ιδιοκτήτες του έχουν επενδύσει όλο το μεράκι και την διάθεσή τους, να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
Μπαίνοντας μέσα, ο ζεστός διάκοσμος του μπαρ σε αγκαλιάζει και αμέσως αισθάνεσαι μια θετική αύρα να σε τυλίγει.Η διακόσμηση του μαγαζιού, αιχμαλωτίζει μεμιάς το βλέμμα του επισκέπτη.Όλα τα αντικείμενα τακτοποιημένα, λες και το χέρι κάποιου μάγου τα έβαλε στη θέση τους αρμονικά.Σε μια γωνία του μαγαζιού μια συστοιχία από όμορφα βάζα κλείνουν μέσα τους παράδοση και οικογενειακά συναισθήματα με τα προϊόντα που εμπεριέχουν.
Ο τοίχος με την σπάνια συλλογή φωτογραφιών από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, έλκει τα βλέμματα όλων ,ξυπνώντας θύμισες από παλιές άλλες εποχές, ανέμελες κι ευτυχισμένες.
Το ξύλο με την πέτρα αναδεύονται σε ένα τεχνολογικό ντελίριο , θαρρείς πως ο μάστορας Τζεπέτο και ο Φειδίας, συναντήθηκαν στο μέρος αυτό και έφτιαξαν το καλύτερο τους δημιούργημα.
Η πυραμιδοειδής οροφή, εμπλουτισμένη με δεκάδες λαμπιόνια, σου δίνει την αίσθηση έναστρου ουρανού.
Τα αναπαυτικά καθίσματα και σκαμπό, τακτοποιημένα με στρατιωτική ακρίβεια, αναδεικνύουν την νοικοκυροσύνη των δυο νεαρών ιδιοκτητών.
Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί εκτός από τους διάφορους τύπους καφέδων, ποτών και κρασιών  μια τεράστια ποικιλία ουζομεζέδων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται σαν γαστριμαργική απόλαυση.
Τα βράδια το μπαρ γεμίζει από νεολαία και τα πετυχημένα event είναι σημείο αναφοράς του οικισμού.
Αυτό τον χειμώνα  όποιος βρεθεί στην μαγευτική περιοχή του Αγίου Αθανασίου, είναι επιβεβλημένο να περάσει μια βόλτα από το 
"KOUKOS nest" και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ο αγαπημένος του προορισμός.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6977273090  και 6980524534




















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...