Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ.

Η Νότιος Αφρική πριν και μετά τον Νέλσον Μαντέλα:Οδοιπορικό στη χώρα του Μαντίμπα και τη φρίκη του Απαρτχάιντ[εικόνες]

Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε αναμφίβολα μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και, ενδεχομένως, σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Σύμβολο αγώνα, επανάστασης και ελευθερίας πάλεψε με το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ, φυλακίστηκε για 27 χρόνια, αλλά βγήκε νικητής.
Η πατρίδα του, η Νότιος Αφρική, θρηνεί το χαμό του μεγάλου της ηγέτη ο οποίος άλλαξε την ιστορία και την πορεία της βάζοντας οριστικό τέλος σε ένα καθεστώς διακρίσεων και εκμετάλλευσης των μαύρων κατοίκων της χώρας.
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος David Turnley πέρασε 28 χρόνια φωτογραφίζοντας την πορεία και τους αγώνες της Νοτίου Αφρικής κατά του Απαρτχάιντ και παρακολουθώντας από κοντά την πορεία του «Μαντίμπα», Νέλσον Μαντέλα.
Σε μια ιδιαίτερη φωτογραφική συλλογή που δημοσιεύει το Lightbox αποτυπώνεται η ζωή του Νέλσον Μαντέλα και του λαού του μέσα από εικόνες που καταγράφουν ιστορικές στιγμές για τη Νότια Αφρική.
Ο Madiba Nelson Rolihlahla Mandela μεγάλωσε στην αγροτική περιοχή Transkei της Νότιας Αφρικής. Στο κάδρο της φωτογραφίας είναι 22 ετών και έχει μόλις αποφοιτήσει από το διάσημο Fort Hare University. Επιστρέφοντας στο χωριό έμαθε πως ο πατέρας του είχε κανονίσει δυο γάμους, γι αυτόν και τον θετό αδερφό του. Τότε ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η επανάσταση μέσα του. Πήρε το τρένο για Γιοχάνεσμπουργκ και άρχισε τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο νεαρός άντρας της φωτογραφίας που κρατά το πορτρέτο του Μαντίμπα στο κολέγιο είναι μακρινός συγγενής του Μαντέλα.
Σύμφωνα με τους νόμους του απαρτχάιντ, κάθε έγχρωμος κάτοικος της Νότιας Αφρικής, έπρεπε να κουβαλά ένα βιβλιάριο που να δηλώνει που ανήκει φυλετικά, ώστε εξασφαλιστεί πως η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια της λευκής μειονότητας (1994)
Κατά το απαρτχάιντ, ήταν συνηθισμένα για κάποιον λευκό Νοτιοαφρικάνο της μέσης τάξης να έχει τουλάχιστον έναν μαύρο βοηθό στο σπίτι και κάποιο «αγόρι για την πισίνα» (1986)
Οι μαύροι της Νότιας Αφρικής σε όλη τη χώρα ήταν υποχρεωμένοι να ζουν σε κωμοπόλεις - γκέτο στις παρυφές των αστικών κέντρων. Στο Soweto, όπου τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία κατοικούσαν 1,3 εκατομμύρια μαύροι Νοτιοαφρικανοί στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ. Εκεί έζησε και ο Νέλσον Μαντέλα στα πρώτα χρόνια του γάμου του με την Γουίνι.
Ο Νέλσον Μαντέλα φυλακίστηκε στο Robben Island με ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία, λόγω της συμμετοχής του στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το 1964. Πέρασε 19 από τα 27 του χρόνια σε αυτό το κελί της φυλακής στο Robben Island, και για τα υπόλοιπα έτη μεταφέρθηκε στη φυλακή Pollsmoor στην άκρη του Κέιπ Τάουν.
Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί θρηνούν το θάνατο των διαδηλωτών κατά του απαρτχάιντ στο Duncan Village, μια κωμόπολη έξω από το East London της Νότια Αφρική. 1986.
Ο κόσμος υποδέχτηκε το Νέλσον Μαντέλα σαν ήρωα την 11η Φεβρουαρίου 1990  κατά την απελευθέρωσή του έπειτα από 27 χρόνια φυλάκισης.
Μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί βγήκαν για να γιορτάσουν τον ηγέτη τους και να τον υποστηρίξουν στην προσπάθειά του να γίνει ο πρώτος πρόεδρος μιας δημοκρατικής Νότιας Αφρικής. 1993.
Ο Νέλσον Μαντέλα, μετά από 27 χρόνια στη φυλακή και δύο διοικήσεις ως Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ενός νέου δημοκρατικου έθνους, κάθεται απολαμβάνοντας ένα braai (ή BBQ), ακούγοντας ένα τραγούδι στην αυλή ενός φίλου σε μια ελεύθερη χώρα .
Ο Νέλσον Μαντέλα δίνει τον ιστορικό νικητήριο λόγο του λίγα λεπτά αφότου έχει εκλεγεί ως ο πρώτος Πρόεδρος μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Νοτίου Αφρικής. Η λευκή γυναίκα του πρώην πρωθυπουργού Φιλίπ Ντε Κλέρκ γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη μην θέλοντας να αντικρίσει το μεγαλείο του Μαντίμπα.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...