Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΛΣΑ: Η ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.

Πριγκίπισσα Ελσα: Η ελληνοβυζαντινής καταγωγής απόγονος των Καντακουζηνών που στήριζε οικονομικά τον Χίτλερ
Η ιστορία είναι σαν ένα άπειρο μωσαϊκό αδιόρατων λεπτομερειών, ένα ατέλειωτο παζλ με άπειρα κομμάτια τα οποία ίσως δεν καταφέρουμε ποτέ να τα συντάξουμε σε μία ενιαία εικόνα.

Ακριβώς, όμως, αυτή η δυσκολία της μικρο-ιστορικής έρευνας είναι που κάνει τα επιμέρους «θραύσματα» ιστορίας, τα οποία έρχονται κάθε φορά στην επιφάνεια, να φαντάζουν σαν μικρά θαύματα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία της Έλσα Μπρούκμαν, η οποία εικονίζεται στη φωτογραφία στην κεφαλή του άρθρου μαζί με το σύζυγό της Χιούγκο Μπρούκμαν και η οποία πέρασε στην ιστορία ως ένθερμη προσωπική θαυμάστρια του Χίτλερ, τον οποίο στήριξε οικονομικά από τα πρώτα κιόλας βήματά του στην πολιτική, φέρνοντάς τον μάλιστα σε επαφή με τα λόμπι των Ευρωπαίων βιομηχάνων εκείνης της εποχής. 

Η Έλσα Μπρούκμαν δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος, αλλά μία γυναίκα με βαρύ όνομα και εξίσου βαριά κληρονομιά: ελληνοβυζαντινής καταγωγής, η πριγκίπισσα Έλσα ήταν κόρη του πρίγκιπα Τεοντόρ Καντακουζέν της Ρουμανίας, της γνωστής οικογένειας των Καντακουζηνών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.mixanitouxronou.gr:

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε πολλούς υποστηρικτές, πριν από την άνοδό του στην εξουσία. Η «αυλή» του ήταν οργανωμένη από την πρώτη περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία (1920-1923) και τον βοηθούσε με κάθε τρόπο, για την πραγματοποίηση της ιδέας της «Μεγάλης Γερμανίας».

Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, κυρίες της γερμανικής ελίτ, εθνικιστικοί σύνδεσμοι, ακόμη και ιδιώτες, έγιναν χρηματοδότες του Χίτλερ πριν, αλλά και μετά το αποτυχημένο του πραξικόπημα το 1923.

Η Έλσα ήταν σύζυγος του ιδιοκτήτη γνωστού οίκου τέχνης, Χιούγκο Μπρούκμαν, που ήταν θιασώτης του Χίτλερ και αργότερα μέλος του κόμματός του.

Ο άντρας της, ασπαζόταν τις ιδέες του Χίτλερ και η Έλσα ήταν προσωπική του θαυμάστρια και δήλωνε γοητευμένη από το ηγετικό του προφίλ.

Σε προσωπικό χειρόγραφό της, η Έλσα περιέγραψε την πρώτη της συνάντηση με τον Χίτλερ, όταν εκείνος βρισκόταν στη φυλακή Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Η αφοσίωση της πριγκίπισσας ήταν τέτοια, που ακόμα και όταν η ίδια δεν μπορούσε να τον βοηθήσει προσωπικά, επιστράτευε όλους τους γνωστούς και φίλους του κύκλου της.

Συχνά, καλούσε τον ίδιο και τους ανθρώπους του στο σπίτι της, κάνοντάς του γνωριμίες που θα διεύρυναν τον κύκλο του.
Η μητέρα της Έλσας ήταν η κόμισσα της Βοημίας Ντέιμ- Στρίτεκτς, γεγονός που άνοιγε στη νεαρή θαυμάστρια του Χίτλερ πόρτες και προς την ελίτ της Αυστρίας.

Εκτός από ενδιαφέρουσες γνωριμίες, η Έλσα, εξασφάλιζε στον Χίτλερ μεγάλα χρηματικά ποσά, για να τον ενισχύσει.

Παρόλο που η επιχείρηση του συζύγου της, δεν της απέφερε σημαντικά πλούτη, εκείνη κατάφερνε να συγκεντρώνει τα χρήματα μέσω των πλούσιων φίλων της.

Η Έλσα ήταν σίγουρη, πως χρηματοδοτώντας τον Χίτλερ, συνεισέφερε με τον τρόπο της, στην ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση ολόκληρης της Γερμανίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...