Ιδιαίτερα προσοδοφόρες είναι σύμφωνα με προοπτικές για όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου. Μάλιστα ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη είναι τα δύο νέα φυτά που ομολογουμένως πρωταγωνιστούν και έχουν κατακτήσει 25.000 αγρότες αλλάζοντας τα δεδομένα στον γεωργικό χάρτη της χώρας και δημιουργώντας πλέον μια ακόμα ευκαιρία για τόνωση των εξαγωγών και ως εκ τούτου της ελληνικής οικονομίας.
Οπως γράφει η Ημερησία σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 700.000 στρέμματα ηλίανθου και 150.000 στρέμματα ελαιοκράμβης, για την τροφοδότηση 14 εργοστασίων που παράγουν ετησίως κοντά 80.000 τόνους βιοντίζελ εκ των οποίων μόνο το 8% αφορά σε εισαγωγές.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγρότες που θα αποφασίσουν να καλλιεργήσουν τα ενεργειακά φυτά, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων της συμβολαιακής γεωργίας. Δηλαδή έχουν εξασφαλισμένη τη ρευστότητα για να «τρέξουν» την καλλιέργεια, και παράλληλα έχουν την κάλυψη ότι θα απορροφηθεί η παραγωγή τους.
Οι αποδόσεις και η καλλιέργεια των δύο φυτών
Ο ηλίανθος (Helianthus annuus) καλλιεργείται στη χώρα μας με κύριο σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ), βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2030/30ΕΚ, που προωθεί τη διείσδυση των βιοκαυσίμων, ως ανανεώσιμα καύσιμα, με στόχο τη σταδιακή υποκατάσταση του συνολικού ντίζελ κατά 10% το 2020. Η πρώτη σημαντική αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης σημειώθηκε το 2009, ενώ από το 2010 και μετά η έκταση αυτή σταθεροποιήθηκε στις 650-700 χιλ. στρ. σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο γεωργός μπορεί να πετύχει ικανοποιητικές αποδόσεις, που συνοδεύονται από ανάλογες τιμές (0,35-0,42 ευρώ ανά κιλό), που διέπονται από καθεστώς συμβολαιακής γεωργίας. Η καταλληλότερη εποχή σποράς θεωρείται το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Οι στρεμματικές αποδόσεις σε ξηρικά άγονα χωράφια κυμαίνονται από 100-250 κιλ./στρ., ενώ σε γόνιμα χωράφια, ποτιστικά, που έχουν δεχθεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες κυμαίνεται από 300 έως 500 κιλά/στρέμμα.
Τα έξοδα της καλλιέργειας είναι περίπου 50-60 ευρώ/στρ. (σπόρος, λίπασμα, ζιζανιοκτονία, άρδευση, καλλιεργητικές εργασίες), ενώ τα έσοδα από μια καλλιέργεια που αποδίδει 400 κιλ./στρ. είναι 140 ευρώ/στρ. (0,35 ευρώ/κιλό).
Η ελαιοκράμβη για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήπιους χειμώνες και θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 30 βαθμούς. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών που απαιτεί κατά τη βλαστική περίοδο είναι 5-27. Κατά το στάδιο της διαφοροποίησης των οφθαλμών τα φυτά απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, περί τους 1-7 βαθμούς.
Εχει αρκετά μεγάλη αντοχή στο ψύχος στους -10, ενώ ορισμένες ποικιλίες αντέχουν έως και τους -25. Βέβαια οι θερμοκρασίες αυτές επιφέρουν μεγάλη μείωση της παραγωγής.
Η σπορά λαμβάνει χώρα από Σεπτέμβρη έως Οκτώβρη και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να μη χρειαστούν επεμβάσεις τεχνητής άρδευσης.
Οι αποδόσεις, ανάλογα πάντα με την εποχή, τις θερμοκρασίες, το νερό και τις καλλιεργητικές φροντίδες, κυμαίνονται μεταξύ 200-300 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η περιεκτικότητα σε έλαιο φτάνει το 40-42%.
Οι τιμές καθορίζονται από τα υπογραφόμενα συμβόλαια, ωστόσο σύμφωνα με παραγωγούς οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 40-45 λεπτά το κιλό.
Πηγή: Ημερησία
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.