Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ "ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ" ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

«Μαγεμένες»: Οι μόνες Καρυάτιδες που είχαν βρεθεί στη Μακεδονία, πριν από την Αμφίπολη -O μύθος για τον παράνομο έρωτα του Μεγάλου Αλέξανδρου που τις περιβάλλει [εικόνες]

Οι δυο Καρυάτιδες που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη προκαλούν παγκόσμιο δέος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Καρυάτιδες δεν έχουν βρεθεί σε άλλο μακεδονικό τάφο, ωστόσο έχουν βρεθεί στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Οι καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης γνωστές ως «Μαγεμένες» ήταν τοποθετημένες κατά το 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, περίπου.

Πρόκειται για ανάγλυφες μυθολογικές μορφές, οκτώ στο σύνολό τους, όπου διακοσμούσαν μια κορινθιακή κιονοστοιχία και αναπαριστούσαν τον νεαρό θεό Διόνυσο δίπλα σε έναν πάνθηρα, την Αύρα με το πέπλο της, την Αριάδνη στεφανωμένη με τα φύλλα μιας κληματαριάς, τη Λήδα μαζί με τον κύκνο, μια Μαινάδα που παίζει διπλό φλάουτο, τον Γανυμήδη μαζί με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, μια Νίκη και έναν Διόσκουρο με μια αναπαράσταση αλόγου στα πόδια του.

Εκεί όπου βρίσκονταν οι «Μαγεμένες» με το πέρασμα των αιώνων αναπτύχθηκε η εβραϊκή συνοικία Rogos. Κάπως έτσι, ένα τμήμα από τη Στοά των Ειδώλων με τις καρυάτιδες θα βρεθεί ενσωματωμένο στο σπίτι ενός πλούσιου Εβραίου υφασματέμπορα.

Το 1864 ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, ένας ξένος πρόξενος, με μια δωροδοκία του σουλτάνου, θα καταφέρει να πάρει την άδεια να μεταφέρει τις καρυάτιδες στη Γαλλία. Σήμερα βρίσκονται στο Λούβρο.

Ο αστικός μύθος των «Μαγεμένων»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος» ο αστικός μύθος, κάπου στα σημερινά ερείπια της αρχαίας αγοράς της Θεσσαλονίκης, θέλει τη γέννηση ενός παράνομου έρωτα. Πρωταγωνιστές ο Μέγας Αλέξανδρος και η γυναίκα του βασιλιά της Θράκης, η οποία φιλοξενούνταν στο παλάτι που υπήρχε τότε στην περιοχή. Ο παράνομος έρωτας γίνεται αντιληπτός από τον βασιλιά ο οποίος βάζει να κάνουν μάγια στον Αλέξανδρο. Ο Μέγα Αλέξανδρος το μαθαίνει και εκείνο το βράδυ δεν βγαίνει από το δωμάτιό του. Η βασίλισσα, όμως, η οποία δεν γνωρίζει για τα μάγια αποφασίζει να επισκεφθεί η ίδια τον Αλέξανδρο. Τα μάγια την χτυπούν, όπως και τη συνοδεία της με αποτέλεσμα να «μαρμαρώσουν».
















ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...