Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

"Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ"

Αμφίπολη: Η πρώτη γενιά τυμβωρύχων αναζητούσε χρυσάφι -Ακολούθησαν κι άλλοι

Τα τελευταία ευρήματα στην Αμφίπολη και κυρίως το γεγονός ότι το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε τόσο μακριά από το σώμα της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο τάφος έχει συληθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενα στοιχείο για αυτή τη θεωρία που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα: τις τρύπες στους τοίχους, τη σπασμένη πόρτα και τη φθορά στο ψηφιδωτό. 

Αυτό εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης. «Δεν μπορεί να υποστηρίζει κάποιος ότι το μνημείο είναι ασύλητο, όταν μάλιστα φαίνεται ότι έχει συληθεί περισσότερες από μία φορές», τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Η πρώτη γενιά των τυμβωρύχων κυνηγά το χρυσάφι, δεν αναζητά τίποτε άλλο, λέει ο καθηγητής με βάση την εμπειρία του. «Από το μνημείο της Αμφίπολης όμως έχουν περάσει και φτωχοί μεταλλοκυνηγοί που εμφανίζονται στο χριστιανικό Μεσαίωνα, δηλαδή κάπου στον 8ο-9ο αιώνα», προσθέτει. Οπως εξηγεί, πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν μέταλλο για να φτιάξουν κυρίως αγροτικά εργαλεία, σε μία εποχή που οι εμπορικοί δρόμοι ήταν κλειστοί. «Απλώς η πρώτη γενιά τυμβωρύχων έχει ως κίνητρο την απληστία. Θέλει το χρυσάφι. Και μπορεί να έδρασε και μόλις μία γενιά μετά από εκείνους που έφτιαξαν τον τάφο και γνώριζαν καλά το πολύτιμο περιεχόμενό του. Οι δεύτεροι κινήθηκαν από ανάγκη. Απέσπασαν τα κεφάλια των Σφιγγών, τα οποία ήταν ένθετα, για να πάρουν το μέταλλο των συνδέσμων. Το ίδιο έκαναν και με τα χέρια των Καρυάτιδων», προσθέτει ο κ. Θέμελης μιλώντας στην εφημερίδα. 

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όλες αυτές οι καταστροφές και ειδικά η σπασμένη μαρμάρινη πόρτα, δεν μπορεί να αποδίδεται σε σεισμούς και σε οβίδες, όπως έχει ειπωθεί.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...