Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Απαντήσεις χαστούκια σε όσους αμφισβητούν την Ελληνικότητά μου...
Στους κατά καιρούς ξένους(και εγχώριους) "φίλους", οι οποίοι συχνά-πυκνά αμφισβητούν την συνεχή παρουσία της φυλής μου ανά τους αιώνες και την αδιαμφισβήτητη Ελληνικότητα, στα Ιερά και Άγια χώματα των Προμάχων, αφιερωμένα με πολύ αγάπη τα παρακάτω:


Πρώτον
Ύπαρξη ερειπίων από τον πρώτο Αρχαϊκό οικισμό του χωριού και τμήμα από οχυρωματικά τείχη στην περιοχή "Βέτκι Λόζια" (παλιά αμπέλια) και ανακάλυψη πολλών νομισμάτων και κεραμικών από τους κατοίκους αγρότες της περιοχής.

Δεύτερον
Τεράστιοι σιδερένιοι κρίκοι στην περιοχή "Μπάϊνα", όπου έδεναν τις βάρκες και τα καράβια τους οι κάτοικοι-ψαράδες, στην  προϊστορική λίμνη της Αλμωπίας, πριν αυτή αποξηραθεί.

Τρίτον
Θρύλος που περνά από παππού σε εγγονό, κατά τον οποίο, στην κορυφή "Σφήναρ" υπάρχει το αποτύπωμα της οπλής του Βουκεφάλα, αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν πήδηξε πετώντας από βουνό σε βουνό, στα ορεινά των Προμάχων.

Τέταρτον
Κίονες, και περίτεχνα σκαλισμένα μάρμαρα της Βυζαντινής κατά πάσα πιθανότητα εποχής, που φυλάσσονται στο Δημοτικό σχολείο  του χωριού, τα οποία ανακαλύφθηκαν ύστερα από ανασκαφή στην περιοχή του Μοναστηριού του Αγίου Ιλαρίωνα.

Πέμπτον
Ονομασία "Γκρτσκο Σέλο" (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ) της τοποθεσίας στα βόρεια ορεινά, όπου οι Προμαχιώτες ζούσαν κυνηγημένοι από τους εχθρούς. "Ελληνικό χωριό", και όχι τίποτα άλλο.

Έκτον
Αναφορές όλων των ιστορικών βιβλίων για παρουσία και ηρωική συμμετοχή δεκάδων Προμαχιωτών, σε όλους τους εθνοαπελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.

Έβδομον
Τόπος καθαγιασμένος με πολλών μαρτύρων και ηρώων αίμα, όπως το επιβεβαιώνει και ο μακρύς κατάλογός τους στο σεπτό ηρώον του χωριού.  Σ’ έναν τόπο αγιασμένο και ευλογημένο και από την Ορθοδοξία, αφού εδώ, κατά τον 12ο αιώνα, μόνασε και αγωνίσθηκε σθεναρά κατά της πλάνης των Βογομίλων, ο όσιος Ιλαρίων, ο των Προμάχων προστάτης, των Μογλενών ο επίσκοπος και των ορθοδόξων το κλέος, όπως προσφωνείται στο απολυτίκιό του. 

Όγδοον
Οι Μπαχοβίτες πάλι πρωτοστάτησαν με τις ένοπλες ομάδες τους στο πλάι του Αρχιμανδρίτη Παπα-Νίκανδρου, στις αρχές Νοεμβρίου του 1912, για την απελευθέρωση της Αλμωπίας.

Ένατον
 «…Εἶναι ἄνθρωποι ἄξιοι μελέτης…ἄνευ γνώσεως τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης, ἄνευ κατηχήσεως ἐθνικῆς, ἔρχονται μή ζητοῦντες τίποτε. Οὖτε χρήματα, οὖτε ἐνδύματα, οὖτε ὅπλον ἀν δέν τούς δώσεις. Πειθαρχικότατοι καί ἀνθεκτικοί….Ἡ ἐγκαρτέρησις καί ἡ στωικότης των εἶναι ἄξιαι μνείας.  Ὅταν ἀκοῦν ὅτι ἑλληνικόν σῶμα θά μεταβεῖ εἰς τό χωρίον τους τά μάτια τους ἀστράπτουν καί μειδιοῦν. …Τί εἶναι αὐτό πού τούς ὑποκινεῖ… Ποίαν δύναμιν ἔχει ὁ Ἑλληνισμός καί ἡ Ὀρθοδοξία, ἥν ἐπί τόσα ἔτη ἀφήσαμεν ἀνεκμετάλλευτον!…»
Κωνσταντίνος  Μαζαράκης (καπετάν Ακρίτας) για τους Μπαχοβίτες.

2 σχόλια :

ωραια ολα αυτα φιλε,να ειστε περιφανοι για το χωριο σας,σε αλλα γινονται αισχοι που καποιοι συνεχιζουν να λειτουργουν ως φερεφωνα των σκοπιανων και πασαρουν απο τραγουδια μεχρι και ψευτικες ιστοριες περι μακεδονισμου και ελληνικοτητας της μακεδονιας,καποια στιγμη πρεπει να απομονωθουν αυτα τα στοιχεια.

ειναι καταπτιστοι απο ολους μας ..αυτα τα φερεφωνα

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...