Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν ο Μακεδόνας λέει "ΟΧΙ" !!!




Το καλοκαίρι του 2010, ο μορφωτικός σύλλογος Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" βρέθηκε στην Γερμανία, σε ένα θέατρο που έφτιαξε με δικούς της πόρους η εκεί Ελληνική κοινότητα και παρουσίασε με τα τμήματά του,  Ελληνικούς, Μακεδονικούς και Θρακιώτικους  παραδοσιακούς χορούς, μαγεύοντας τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στο "Ελληνικό Πανηγύρι".

Σε μια ανάπαυλα της εκδήλωσης, κι ενώ οι χορευτές και οι οργανοπαίκτες κάθισαν στα γύρω κιόσκια και στέγαστρα,  για να δροσιστούν και να ξαποστάσουν λίγο, κάποιος "άγνωστος" επισκέπτης, πλησίασε το τραπέζι όπου κάθονταν οι οργανοπαίκτες και απευθυνόμενος, μιλώντας την τοπική μας διάλεκτο, στον κορνετίστα της μπάντας Γιάννη Βέσκο, του ζήτησε να παίξει με το κλαρίνο που κρατούσε, μια παραγγελιά.


Σας παραθέτουμε αυτούσιο τον διάλογο:

"Άγνωστος"- Σφύριξε, μάνα μου, το Μακεντόντσκο Ντέβοϊτσε*, μπορείς;
Και η άμεση ευγενέστατη απάντηση του Γιάννη, ήρθε να τον κατακεραυνώσει.
"Γιάννης"- Α, όχι , το Μακεντόντσκο Ντέβοϊτσε ΟΧΙ, δεν μπορώ. Θα παίξω το Ντομάκινε!
"Άγνωστος" (αποσβολωμένος από την απάντηση και με την ουρά στα σκέλια)- Ω, εντάξει, οκ.

Αυτές είναι  αποστομωτικές απαντήσεις, αυτές είναι οι άμυνες, που θα πρέπει  να προβάλουν ΟΛΟΙ όσοι διαχειρίζονται τα της ιστορίας μας και της παράδοσής μας, για να πάψει και ο κάθε αμαθής και παραπληροφορημένος να συγχέει τα γνήσια ακούσματα, που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, με τα "άλλα"....


ΕΎΓΕ ΓΙΑΝΝΗ !


Δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης

Σ.Σ. Ο επίμαχος διάλογος είναι στο 16.06 του βίντεο



*  =http://promahi-nea.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7211.html

Ευχαριστίες στον Α. Μ.

6 σχόλια :

Συγχαρητήρια στον μουσικό και τον σύλλογο του χωριού των Προμάχων που μένει πιστό στις παραδόσεις του τόπου μας και φυσικά στον αρθρογράφο και το ιστολόγιο για την ανάρτηση!

Λέμε ΟΧΙ στα ξενόφερτα, διασκευασμένα και εμφυλιοπολεμικά τραγούδια στην Μακεδονική Παράδοση μας. Λέμε ΝΑΙ στα τοπικά και αυθεντικά τραγούδια της Μακεδονίας.

Πόση αλήθεια κρύβει η ιστορία που κουβαλούν οι άνθρωποι...και πολιτισμένα την επικοινωνούν χωρίς ακρότητες και με νηφαλιότητα!

Αυτοί είναι ΑΛΗΘΙΝΟΙ Μακεδόνες και όχι κάποιοι άλλοι, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και χοροδιδάσκαλοι της ΚΛΙΚΑΣ που συμμετέχουν σε γλέντια ντροπής και στις εθνικές επετείους μας το παίζουν ''μακεδονομάχοι'' ενώ στις εκδηλώσεις των συλλόγων τους πέφτει ΦΟΥΛ αλλοίωση! Μπράβο Βέσκο, μπράβο Πρόμαχοι!!!!!!!11

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...