Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας και τον πρόεδρο της Πρωτοβουλίας αγροτών



Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας και  τον πανελλαδικό πρόεδρο της Πρωτοβουλίας Αγροτών για φετινές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, τροποποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ και προετοιμασία ενόψει την νέας παραγωγικής περιόδου
Το Σάββατο 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γιάννη Σηφάκη με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας στο γραφείο του στην Αριδαία. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των αγροτικών συλλόγων Αλμωπίας, Σκύδρας και Γιαννιτσών καθώς και ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου πρόεδρος της Πρωτοβουλίας αγροτών.
Φορολογικό - ασφαλιστικό
Αρχικά συζητήθηκαν οι ρυθμίσεις για τους αγρότες που περιλαμβάνονται στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο και εκτιμήθηκε από όλους ότι οι ρυθμίσεις φέρνουν σημαντικές μειώσεις φόρου για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες ( πρακτικά σε όλους τους αγρότες της Πέλλας) με το αφορολόγητο, τα εργόσημα της οικογένειας και των αλλοδαπών εργατών παρατύπως διαμενόντων. Ακόμη στο ασφαλιστικό υπάρχουν θετικές εξελίξεις καθόσον θα είναι σταδιακή η κλίμακα τα επόμενα επτά έτη και θα υπολογίζεται στο φορολογητέο ( άρα μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου).
Ο βουλευτής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών ότι την ρύθμιση για τους αλλοδαπούς εργάτες γης παράτυπα διαμενόντων ( εργόσημα, σημαντικότατη μείωση φορολογίας) καταψήφισαν στη Βουλή η ΝΔ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.
Ζημιές στην φετινή παραγωγή
Εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές ότι οι ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες. Είναι ο τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πολύ μεγάλα προβλήματα με ζημιές στην παραγωγή επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδακίνων, κερασιών, βερίκοκων,  δαμάσκηνων, κορόμηλων και άλλες καλλιέργειες. 
Εξασφαλίστηκε μικρή παράταση για τις δηλώσεις ζημιών που μόλις έληξε. Ο ΕΛΓΑ έχει δεχτεί την ύπαρξη μεμονωμένων θυλάκων παγωνιάς που σημαίνει ( για τον ΕΛΓΑ) ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δεν μπορούν να αποζημιωθούν από παγετό.   
Μετά από αναλυτική συζήτηση αποφασίστηκε ο βουλευτής και οι αγρότες να κινηθούν ως εξής:
1. Θα επιδιωχθεί επιστημονική τεκμηρίωση όσον αφορά την ύπαρξη περισσότερων θυλάκων παγετού σε όλη την Πέλλα και διεκδίκηση από τον ΕΛΓΑ της μεγαλύτερης δυνατής αποζημίωσης από παγετό. 
2. Επειδή η φετινή ζημιά σε συνδυασμό και με τις ζημιές των δύο προηγουμένων ετών έχει φέρει σε τρομερά δυσχερή θέση τους παραγωγούς και τίθεται σε αμφιβολία και η δυνατότητα τους να επιβιώσουν οι οικογένειες τους αλλά και να καλλιεργήσουν να επιδιωχθεί για τις ζημιές που τελικά αποδειχτεί ότι προέρχονται από άλλα αίτια ( πλήν παγετού) να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθούν στο de minimis ή στα ΠΣΕΑ. 
3. Να ξεκινήσει συντεταγμένα από τώρα η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για επιπλέον ζημίες που πρέπει να αποζημιώνονται ( για να βγει το ασφάλιστρο) για να υπάρξει η δυνατότητα προαιρετικής  ασφάλισης. Ο ΕΛΓΑ περιμένει προτάσεις των αγροτών για να προχωρήσει στις αναλογιστικές μελέτες.
4. Εν όψει της νέας παραγωγικής περιόδου αποφασίστηκε ο συντονισμός των αγροτών στην διεκδίκηση καλύτερης αντιμετώπισης τους στην σχέση τους με την μεταποίηση, όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ζητώντας μια τιμή μπροστά – πίσω ( χρονικά το διάστημα της παραγωγής) για 3-4 χρόνια. 
Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην βιωσιμότητα τους και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με την δυνατότητα τους να ραντίζουν και να λιπαίνουν σωστά.
Ο βουλευτής ανέλαβε να κανονίσει ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και μετά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και για την καταβολή του μέγιστου της προσπάθειας του για να αποζημιωθεί με κάποιον τρόπο ο αγρότης της Πέλλας για να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα του. Οι αγρότες ανέλαβαν την ευθύνη να εξασφαλίσουν επιστημονική βοήθεια για το πρόβλημα των ζημιών και να αποφασίσουν τις προτάσεις τους στην συζήτηση που θα ξεκινήσει για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...