Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Η διατροφή της επιτυχίας στις εξετάσεις



Γράφει η Νόρα Καρατσικάκη-Βλάμη, MSc Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος , πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Οι μέρες των εξετάσεων έφτασαν, με τη σωστή διατροφή να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο. Ο οργανισμός για να αντέξει στη δοκιμασία του έντονου άγχους και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις για συγκέντρωση, ετοιμότητα, διαύγεια και μέγιστη πνευματική απόδοση θα πρέπει να είναι καλά οχυρωμένος με μία διατροφή ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το καθημερινό διαιτολόγιο είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη), το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας ή τα ψάρια, τα ζυμαρικά, το μέλι και η μαύρη σοκολάτα. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην καλή λειτοργία του νευρικού συστήματος, στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη αντίσταση στην κόπωση. Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού αλλά και η καλή κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων μπορούν συνολικά να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη γνωσιακή λειτουργία και να παρέχουν γλυκόζη στον εγκέφαλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Έτσι, κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες γι’ αυτές τις μέρες είναι:
Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό! Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Παράλληλα, η συστηματική λήψη πρωινού μειώνει το άγχος, τη μελαγχολία και τη συναισθηματική κατάθλιψη.
Η κατανάλωση μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά 3-4 ώρες, εξασφαλίζουν την καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου ώστε να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων προκαλούν κόπωση, ελαττώνουν τη συγκέντρωση, την ικανότητα απομνημόνευσης και την πνευματική απόδοση.
Η αυξημένη πρόσληψη υγρών συνδράμει στη γενικότερη καλή λειτοργία του οργανισμού. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία. Συνεπώς, η κατανάλωση υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, με το νερό να αποτελεί την πιο ιδανική επιλογή.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση καφεΐνης που επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση. Υπόψη ότι καφεΐνη υπάρχει επίσης σε αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, τσάι (τεΐνη), κακάο, σοκολάτα, σοκολατούχα γάλατα και σε προϊόντα που περιέχουν πραγματική σοκολάτα, όπως γλυκά, μπισκότα, επιδόρπια και ορισμένα δημητριακά πρωινού.
Απαραίτητη κρίνεται η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας, και κυρίως μαύρης με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Η παραγωγή ενδορφινών που εκλύονται από τον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωσή της, βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές διεργασίες. Όμως, η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να «εκτοπίσει» άλλα τρόφιμα από το διαιτολόγιο των μαθητών ή να επιδράσει αρνητικά στο σωματικό βάρος. Ιδανική λύση είναι η μικρότερης ποσότητας γλυκές απολαύσεις για περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Καλή επιτυχία σε όλους!



ΠΗΓΗ...http://www.agriniopress.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...