Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Bertolt Brecht, Το αγαπημένο ζώο του κυρίου Κ.


Όταν κάποτε ο κύριος Κ. ρωτήθηκε ποιο από όλα τα ζώα εκτιμά πιο πολύ, αυτός απάντησε τον ελέφαντα, και ανέφερε τους εξής λόγους:

 Ο ελέφαντας ενώνει κατεργαριά με δύναμη.

 Αυτή δεν είναι η συνήθης κατεργαριά που αρκεί για να ξεφύγει κανείς από τους κυνηγούς του ή να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ, χωρίς να προκαλεί εντύπωση, αλλά η κατεργαριά η οποία διαθέτει τη δύναμη για μεγάλα επιτεύγματα. Στα μέρη όπου βρέθηκε αυτό το ζώο, οδηγεί ένα φαρδύ χνάρι.

 Ωστόσο είναι καλόψυχο, ξέρει από πλάκες. Είναι ένας καλός φίλος όπως είναι και ένας καλός εχθρός. Πολύ μεγάλο και βαρύ, είναι όμως και πολύ γρήγορο. Από την προβοσκίδα του καταλήγουν σε ένα θεόρατο σώμα ακόμα και οι πιο μικρές λιχουδιές, ακόμα και καρύδια. Τ΄ αυτιά του προσαρμόζονται αναλόγως: ακούει μόνο αυτό που του κάνει. Και φτάνει μέχρι τα βαθιά γεράματα.

 Είναι και κοινωνικός, κι αυτό όχι μόνο με τους ελέφαντες. Παντού τον αγαπούν όσο και τον φοβούνται. Σε κάποια κωμική περίσταση μπορεί μάλιστα και να λατρεύεται σαν κάτι ιερό. Είναι παχύδερμος, τόσο που σπάνε τα μαχαίρια· Αλλά η ψυχή του είναι τρυφερή. Μπορεί να στεναχωριέται. Μπορεί να εξοργίζεται. Του αρέσει να χορεύει.

 Πεθαίνει στα βάθη της ζούγκλας. Αγαπάει τα παιδιά και άλλα μικρά ζώα. Γκρίζος όπως είναι ξεχωρίζει λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Δεν τρώγεται. Είναι καλός εργάτης. Του αρέσει να πίνει κι έρχεται στο κέφι.

 Προσφέρει κάτι στην τέχνη: ελεφαντόδοντο.


Μετάφραση από τα Γερμανικά: Ιωάννα Μυτιληνάκη


Bertolt BrechtΤο κείμενο "Το αγαπημένο ζώο του κυρίου Κ." του Bertolt Brecht (1898-1956) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1953 και περιλαμβάνεται στις Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ (Geschichten vom Herrn Keuner), τις οποίες ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε σε ένα διάστημα 30 χρόνων, από το 1926 μέχρι τον θάνατό του. Διαβάστε στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ για τη ζωή και το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ και δείτε στη σελίδα της βιβλιοnet τα βιβλία του Μπέρτολτ Μπρεχτ που κυκλοφορούν στα Ελληνικά.

© Logotexnia21+ Ιωάννα Μυτιληνάκη










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...