Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Τα κάλαντα του Λαζάρου από την Ομάδα Εθελοντών Προμάχων


Συνεχίζοντας τις δράσεις της η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων, πραγματοποίησε το έθιμο «Λαζαράκια».
Έτσι, τα μικρά και μεγάλα μέλη της ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα στενά σοκάκια του ιστορικού χωριού λέγοντας τα κάλαντα του Λαζάρου.
Η ψυχρή, λόγω του Μπαχοβίτη ανέμου που έπνεε συνεχώς,  ατμόσφαιρα, ζεστάθηκε από τις δυνατές φωνές των καλαντάρηδων, οι οποίοι είχαν ετοιμάσει αποβραδίς τα νοστιμότατα γλυκίσματα, τα «Λαζαράκια» για να τα μοιράσουν  στους κατοίκους και οι γειτονιές του οικισμού σείστηκαν από τις γλυκόλαλες μελωδίες τους.
Έκπληκτοι  οι νοικοκυραίοι από το πρωτόγνωρο στο χωριό θέαμα, έβγαιναν στις πόρτες των σπιτιών τους και αφού  τους προσφέρονταν από τα μέλη της ομάδας  τα παραδοσιακά γλυκίσματα, ανταπέδιδαν με τα δικά τους  σπιτικά  κεράσματα, τα αυγά και τα φιλοδωρήματα.
Η ομάδα περιόδευσε επί 2.5 περίπου ώρες και έκανε το πέρασμά της σε όλους σχεδόν τους δρόμους του χωριού, δίνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την αφετηρία γέννεσης ενός λαογραφικού εθίμου, με την ευχή να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να διαρκέσει  για δεκαετίες.
Να τονιστεί ότι εκτός από τον θρησκευτικό και λαογραφικό χαρακτήρα της, η δράση είχε και φιλανθρωπικό σκοπό, ο οποίος εκπληρώθηκε σε ανέλπιστο βαθμό και με τα φιλοδωρήματα που συγκεντρώθηκαν, θα βοηθηθούν κάτοικοι του οικισμού.

Καλή Ανάσταση2 σχόλια :

Και του χρονου, καλή ανάσταση σε ολων τον κοσμο.

Μπράβο και στους διοργανωτές και στα παιδάκια που συμμετείχαν!Και του χρόνου με υγεία!!Καλή Ανάσταση

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...