Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Συνθήκες ερημοποίησης και καταστροφής στον υγροβιότοπο της λιμνοδεξαμενής των Προμάχων


Ένας σπάνιος υγροβιότοπος, ο οποίος είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύει να εξαφανιστεί, εξαιτίας της έλλειψης νερού (και καλής οργάνωσης) στην περιοχή της μεγάλης τεχνητής λιμνοδεξαμενής των Προμάχων.
Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των αυξημένων αναγκών για υδάτινα αποθέματα που χρειάζονται οι αγρότες για να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, η λιμνοδεξαμενή έχει στερέψει και στον ερημοποιημένο της βυθό, έχει απομείνει ελάχιστο απόθεμα νερού, σχεδόν καθόλου, ενώ χιλιάδες ψάρια μικρά και μεγάλα, αφανίζονται.
Να τονίσουμε ότι στην περιοχή, εκτός από τα ψάρια τα οποία παλλαπλασιάστηκαν με τον χρόνο, διαβιούν πολλά κοπάδια από ποικίλα πτηνά, νερόκοτες, αγριόπαπιες, μέχρι και πελαργοί. ερωδιοί και πολλά ζωάκια της φύσης όπως σκίουροι και αλεπούδες, δημιουργώντας έτσι μια σπάνια πανίδα γύρω από την περιοχή.
Επιβεβλημένο καθήκον όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η άμεση παρέμβασή τους, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία πριν είναι (αν δεν είναι ήδη) αργά.

Επίσης απευθύνεται έκκληση στους υπευθύνους του Δήμου και της ΔΕΗ, να ενεργήσουν άμεσα ώστε ο αρδευτική πομόνα η οποία παραμένει σε αχρηστία από την Κυριακή, να αποκατασταθεί γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και αναβρασμό,  ενώ πολλές δεντροκαλλιέργειες  ξεραίνονται η μία μετά την άλλη. Αυτή η αβαρία είναι και η αιτία της ξεραμένης λιμνοδεξαμενής, αφού το ποτάμι που την τροφοδοτούσε με νερό, δεσμεύτηκε για να αναπληρώσει την ζήτηση από το νερό που έβγαζε η πομόνα.
Επικαλούμαστε τα γρήγορα αντανακλαστικά (κυρίως των αρμοδίων του Δήμου) ώστε να προστατευθούν τόσο οι αγρότες-παραγωγοί, όσο και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του υγροβιότοπου.
Στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα, γιατί το περιβάλλον που ρυθμίζει της ζωές μας στην μικροκοινωνία που ζούμε, μας αφορά άμεσα και ουσιαστικά. 














0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...