Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το κεράσι σε κάποιες χώρες πωλείται 68-70 ευρώ/κιλό, ενώ το κεράσι ¨το πετρέλαιο" της Πέλλας καταστρέφεται.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ 68-70 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ ΕΝΩ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ‘’ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ’’ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

       Βλέποντας τις τιμές του κερασιού από 4,90 ευρώ έως 5,90 ευρώ/κιλό στα Super market της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία - Θράκη)  η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή είναι «Πω πω τι βγάζουν οι κερασοπαραγωγοί ; Πολλά χρήματα». Αν αναφερθούμε δε σε ‘’καλά μανάβικα’’ της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αυτά των τουριστικών περιοχών, όπως η Χαλκιδική, η Καβάλα ή και τα νησιά μας, τότε οι τιμές αρχίζουν από τα 9,00 ευρώ/κιλό και εκτοξεύονται ακόμη και στα 14,00 – 15,00 ευρώ/κιλό. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
       Εισαγόμενοι αεριτζήδες έχουν καταφέρει να «βάλουν» στο τσεπάκι τους Έλληνες παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι τιμές σήμερα (07-06-2018) να κυμαίνονται από 0,70 ευρώ/κιλό τα 28άρια, 0,80 ευρώ/κιλό τα 30άρια και έως 1,00 ευρώ/κιλό τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κεράσια. Οι εισαγόμενοι αεριτζήδες εκμεταλλεύονται την έλλειψη οργανωμένων συνεταιρισμών, την έλλειψη ομάδων παραγωγών αλλά κυρίως την παντελή έλλειψη του Ελληνικού κράτους, το οποίο μόνο φόρους ξέρει να εισπράττει από τον Έλληνα παραγωγό και δεν φροντίζει να τον θωρακίσει ώστε να πουλήσει σε ικανοποιητικές τιμές τα προϊόντα του. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην χώρα μας σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και στην Τουρκία το κράτος φροντίζει να είναι δίπλα στον παραγωγό προκειμένου και ο παραγωγός να έχει ένα σεβαστό έσοδο από την συγκομιδή της παραγωγής του, αλλά και το κράτος να εισπράξει φόρους αλλά και συνάλλαγμα από τις εξαγωγές. Δυστυχώς η οικονομική δυσχέρεια έχει φέρει σε αδιέξοδο τους Έλληνες παραγωγούς με αποτέλεσμα κάποιοι να μαζεύουν κεράσια για να καλύψουν οικονομικές «τρύπες» ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν προβαίνουν στην συγκομιδή τους καθώς το εργατικό κόστος είναι υψηλό και δεν συμφέρει στον παραγωγό η συλλογή του κερασιού.
       Θα ήθελα τέλος να αναφέρω μια προσωπική εμπειρία όπου ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η τιμή του κερασιού σε Super Market του Λονδίνου (βλ. φωτογραφία) όπου τα κεράσια της Χιλής (χωρίς να έχω τίποτα με τους Χιλιανούς) τα οποία με την πρώτη ματιά φαινόταν ότι ήταν κατώτερης ποιότητας σε σχέση με τα δικά μας Ελληνικά κεράσια πωλούνταν στην εξωφρενική τιμή των 68-70 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ, ΝΑΙ 70 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Για την ακρίβεια 55,00 λίρες Αγγλίας. Φυσικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα υπήρχε περίπτωση να δω αυτή την τιμή σε κεράσι γι’ αυτό και έβγαλα φωτογραφία, ευτυχώς για εμένα υπάρχουν και τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα επειδή με όσους φίλους κερασοπαραγωγούς μίλησα κανείς δεν πίστευε την τιμή που του έλεγα ότι πωλούνται τα κεράσια στο Λονδίνο έως την στιγμή που τους έδειχνα την φωτογραφία.2 σχόλια :

Ρε Μπαρμπαγιαννη θα μας τρελανεις που τα ειδες ρε φιλε πω θα τρελαθω και εδω εμας τα παιρνουν τζαμπα

Τζάμπα και πολυ τζάμπα τόση ξεφτίλα καμία χρονιά στις τιμές
Πάλι καλά που το έγραψε κάποιος μήπως και κάποιοι ξυπνήσουν και βοηθήσουν αλλιώς αν δεν μιλάμε κάθε χρόνο έτσι θα τα πουλάμε και πάλι μπράβο για το άρθρο

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...