Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΧΩΡΑ



Στην πόλη του σινεμά έχει συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα του παγκόσμιου πλούτου. Η ομάδα των G20, των πλουσιοτέρων κρατών του πλανήτη, συζητούν στην πόλη των Καννών, στους διαδρόμους και από αύριο σε συνεδρία, την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, το ελληνικό ζήτημα και όπως φαίνεται… και το ελληνικό Δημοψήφισμα.

 Ήδη οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκδηλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη δυσφορία τους για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η γαλλική πλευρά δηλώνει έξω φρενών και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει «ούτε ευρώ παραπάνω». Κύκλοι της γαλλικής προεδρίας επικαλούμενοι τον πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, διέρρεαν στην γαλλική «Le Monde» πως το μοναδικό διακύβευμα ενός Δημοψηφίσματος στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι το εάν η χώρα θέλει ή όχι να παραμείνει στο ευρώ. Να διαχωριστεί δηλαδή πλήρως από την νέα δανειακή σύμβαση. 

Τα κράτη μέλη της ομάδας BRICS, με την Βραζιλία και την Κίνα επικεφαλής ζήτησαν επισταμένως από τους ευρωπαίους ηγέτες να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσύρει την πρότασή του για Δημοψήφισμα. Αρνητική στάση διατηρεί το Λονδίνο αλλά και το σύνολο των εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας, ως προς την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στις 20:00 ώρα Ελλάδος, η ευρωπαϊκή ηγεσία, με τους Νικολά Σαρκοζί, Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ αλλά και άλλους αξιωματούχους, άρχισε να συζητά το ελληνικό ζήτημα χωρίς την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Η συνάντησή τους με τον κ. Παπανδρέου ήταν προσδιορισμένη για τις 21:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαίοι απορρίπτουν την όποια σύνδεση του ερωτήματος που θα υποβληθεί στο Δημοψήφισμα με την νέα δανειακή συμφωνία και την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου κατά την Σύνοδο Κορυφής. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στην προκαθορισμένη ημερομηνία, την 15η Νοεμβρίου, αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όσον αφορά τις Βρυξέλλες, η εκταμίευση της 6ης δόσης εξαρτάται πλέον από την διαδικασία διενέργειας του Δημοψηφίσματος και αφήνουν να αιωρείται το ενδεχόμενο η δόση αυτή να εκταμιευθεί μετά το Δημοψήφισμα αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η ημερομηνία διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος κατά τις ελληνικές Aρχές προσδιορίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου. Ήδη κύκλοι του ΔΝΤ αρχίζουν να αναμοχλεύουν θεωρίες και αναλύσεις που έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και (το νέο στοιχείο) τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Όπως έχει διαφανεί, Παρίσι, Βερολίνο και ΔΝΤ κρατούν ενιαία στάση και προτείνουν τρεις λύσεις: Να μην διεξαχθεί Δημοψήφισμα, να αναβληθεί η διενέργειά του επ΄ αόριστον, να γίνει Δημοψήφισμα αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Συμφωνούν διαφωνώντας
Τρεις διαφωνίες υπουργών κατατέθηκαν κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησαν ξεκάθαρα να μην διεξαχθεί Δημοψήφισμα. Η συνεδρίαση ήταν δραματική και κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε συμφέροντα και σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικά συμφέροντα και τραπεζίτες αλλά και εκδοτικούς κύκλους, ότι υπονομεύουν κυβέρνηση, το έργο της, τον ίδιο προσωπικά αλλά και την ιδέα του Δημοψηφίσματος. Κατά τον κ. Παπανδρέου, τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη και αλλού αποτελούν το αποτέλεσμα αυτής της υπονόμευσης. Οι κύκλοι αυτοί κατά τον πρωθυπουργό επιθυμούν την κυριαρχία του χάους ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Παρόλα αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι και κατά την παρέμβασή του στη Βουλή θα δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το Δημοψήφισμα. Κατόπιν όλων τούτων το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα (;) στην διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να συμφωνηθεί το ίδιο το περιεχόμενο του ερωτήματος που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε ακόμη και διενέργεια ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια του Δημοψηφίσματος.

Εν βρασμώ
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βαγγέλης Παπαχρήστος, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής. Το περιβάλλον του επίσης ανεξάρτητου βουλευτή, Γιώργου Λιάνη, εκτιμούσε πως ούτε και αυτός θα στηρίξει με την ψήφο του την κυβέρνηση. Αντιθέτως η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, δήλωσε πως θα την στηρίξει, ενώ παραμένει ασαφές το τι θα ψηφίσει τελικά η βουλευτής, Λούκα Κατσέλη.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διασφαλίζουν 151 βουλευτές τουλάχιστον, που θα υπερψηφίσουν την πρόταση για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος.
Άγνωστη παραμένει η τελική στάση της βουλευτού, Βάσως Παπανδρέου αλλά και άλλων, οι οποίοι διαφωνούν εξ αρχής με το Δημοψήφισμα ή ζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.

Οι αγορές σε... αναμονή
Σχετική ηρεμία επικράτησε το πρωί και το απόγευμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να σημειώνει μία πολύ μικρή ανάκαμψη μετά την πτώση των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με αυξομειώσεις, χωρίς να σημειωθούν μεγάλες απώλειες. Είναι προφανές πως οι αγορές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των συζητήσεων στις Κάννες, ελπίζοντας, μεταξύ των άλλων, πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ελληνικό Δημοψήφισμα. 

Αν δηλαδή η διεξαγωγή του βρίσκεται «στον αέρα», εάν διεξαχθεί τελικά, πότε θα διεξαχθεί και κυρίως με ποιο ερώτημα θα διεξαχθεί.

ΠΗΓΗ..ΖΟΥΓΚΛΑ GR

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...