Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Αναφορά κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης,
την επιστολή έξι ομάδων δασικών συνεταιρισμών των Δημοτικών Διαμερισμάτων Προμάχων, Όρμας, Λουτρακίου, Λυκοστόμου, Γαρεφείου, Πευκωτού-Βορεινού του Δήμου Αλμωπίας, με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω συνεταιρισμοί, καθιστώντας τον κλάδο τους μη αποδοτικό και οδηγώντας τους ίδιους του υλοτόμους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής, συνοψίζονται παρακάτω οι προτάσεις των ανωτέρω δασικών συνεταιρισμών, οι οποίες θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του εν λόγω κλάδου. Ειδικότερα, για την ιδιότητα του δασεργάτη προτείνεται να θεωρείται αυτός που εργάζεται σε υλοτομικές εργασίες, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί από το μητρώο μελών του συνεταιρισμού και τη βεβαίωση του προέδρου ανεξάρτητα αν αυτός ή μέλος της οικογένειάς του ασχολείται και με το εμπόριο. Σχετικά με τη δημοπρασία, προτείνεται η απαγόρευση αυτής, εξαιτίας του γεγονότος, ότι οι τιμές που δίνονται από τους εμπόρους είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που επιτυγχάνονται με το μέτρο του πίνακα διατίμησης, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει πολλούς υλοτόμους στην οικονομική καταστροφή και εξαθλίωση.
Τέλος, για τη διενέργεια υλοτομίας απαιτείται η σύνταξη διαχειριστικής έκθεσης, στην οποία λεπτομερώς πρέπει να περιγράφονται τα απολήψιμα προϊόντα, κάθε μορφή λήμματος. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το παραχωρηθέν λήμμα προς τους συνεταιρισμούς είναι ιδιαίτερα μειωμένο, οδηγώντας τον κλάδο σε πλήρες αδιέξοδο. Συνεπώς, μία πραγματική και ουσιαστική αύξηση θα συνέβαλε θετικά στο μέλλον της υλοτομίας.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων, ο κ. Γιουματζίδης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του ότι η περιοχή της Αλμωπίας είναι κατ’ εξοχήν ορεινή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αρκετών χωριών να έχουν στραφεί στην υλοτομία, προκειμένου να αποκτήσουν ένα εισόδημα για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει ο τόπος με το νέο σχέδιο νόμου πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες που πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος να δίνουν τη δυνατότητα ορθολογιστικής βιώσιμης διαχείρισης από πλευράς των δασικών συνεταιρισμών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...