Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ.


Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την έναρξη του τετραετούς πολέμου το 1992. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερα χρόνια πολέμου και σχεδόν ο μισός πληθυσμός εκτοπίστηκε βίαια.


Η κεντρική εκδήλωση θα είναι μια συναυλία στο Σεράγεβο, με ακροατές 11.541 κόκκινες άδειες καρέκλες, μία για κάθε πολίτη της πρωτεύουσας που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της από τις σερβικές δυνάμεις. Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης τοποθετήθηκαν αφίσες που απεικονίζουν γεγονότα του τετραετούς πολέμου και νεαροί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεντρώνονται στη γέφυρα Σουάντ και Όλγκα, την πρώην γέφυρα Vrbanja.

«Έχουμε υποχρέωση προς τους 11.541 συμπολίτες μας που σκοτώθηκαν, αλλά και προς την παγκόσμια ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να υπενθυμίζουμε το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μιας πόλης, μετά το 1945» επισήμανε ο Βόσνιος σκηνοθέτη Χάρις Πάσοβιτς που οργάνωσε την εκδήλωση.

Για τρία χρόνια και οκτώ μήνες στις αρχές της δεκαετίας του '90 το Σαράγεβο τελούσε υπό πολιορκία. Η πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από σερβικές δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού άρχισε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία, στις 5 Απριλίου του 1992 και έληξε στις 29 Φεβρουαρίου του 1996.

Η χειρότερη μεμονωμένη θηριωδία κατά τη διάρκεια του πολέμου σημειώθηκε στηΣρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 όταν οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις υπό τις εντολές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς επιτέθηκαν σ’ έναν υποτιθέμενο ασφαλή θύλακα του ΟΗΕ, σφαγιάζοντας 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια.

Για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα έχουν καταδικαστεί πολλά άτομα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και σε εξέλιξη είναι οι δίκες του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Σαράγεβο, αναφέρει ότι η τετραετής πολιορκία της πόλης, ήταν ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα της βίαιης διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. «Ήταν η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 2003 έκρινε τον πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Στάνισλαβ Γκάλιτς ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

ΠΗΓΗ...http://tvxs.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...