Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ (ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ).

Το Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζουν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά: τα Λαζαράκια.


Παριστάνουν τον Άγιο Λάζαρο που τον Ανέστησε ο Χριστός.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα λένε και "Λαζόνια".
Το έθιμο λέει ότι ''όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί''.
Πλάστε κι εσείς φέτος τα Λαζαράκια σας και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας.


Υλικά:
3-3 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. λάδι
1/2 φλ. νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα σε ξύλο
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σταφίδες (2 κουτ. σούπας)
Καρύδια (2 κουτ. σούπας)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κανέλα
Γαρυφαλο σκόνη & ολόκληρα

Εκτέλεση:
Στο νερό που έχουμε βράσει το ξύλο κανέλας ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε (προσοχή: το νερό να είναι χλιαρό κι όχι καυτό).
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι (στην αρχή τα 3 φλιτζάνια και αν χρειασθεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο – να μην κολλάει η ζύμη), κάνουμε μια γουβίτσα και βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Ρίχνουμε 1/4 κουτ. γλ. κανέλα και λίγο γαρύφαλο τρυμμένο.
Αρχίζουμε το ζύμωμα.
Στο μεταξύ αλέθουμε 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες, με 2 κουταλιές καρύδια και ρίχνουμε και τη 1 κουταλιά κονιάκ και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ - 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και την πλάθουμε στενόμακρα, τα πλαταίνουμε με τις παλάμες μας (προσπαθούμε να μοιάζουν με ανθρωπάκι).
Τοποθετούμε τα ψωμάκια πολύ αραιά πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί.
Κάνουμε και μικρές λωρίδες (σαν χεράκια) και τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στα ψωμάκια.
Βάζουμε τα καρφάκια από το γαρύφαλο για ματάκια, μυτούλα και ένα στα σταυρωμένα χεράκια.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα ή ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (έως 50 βαθμούς το πολύ).

Τα ψήνουμε στους 170 C έως ότου ροδίσουν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...