Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο NABOKOV ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ.


Λογοτεχνία και λεπιδόπτερα

Μετά από την αναπάντεχη εμπορική επιτυχία του «Λολίτα» ο Nabokov απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάσει τη ζωή  του όπως την ήθελε. Παράτησε τη διδασκαλία και γύρισε στην Ευρώπη με τη γυναίκα του. όταν ήταν νέος ονειρευόταν αποστολές στην κεντρική Ασία ή στους Τροπικούς σε αναζήτηση σπάνιων πεταλούδων. Ο νεαρός εμιγκρές δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο και τα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν μόνο στις σελίδες των διηγημάτων του. Ως διάσημος συγγραφέας, με αμερικανική υπηκοότητα ήταν αργά για ταξίδια: ο 60χρονος Nabokov διάλεξε την Ελβετία με τα ήπια λιβάδια της. Κι όταν ερωτήθηκε γιατί διάλεξε την Ελβετία απάντησε ότι ο βασικός λόγος ήταν οι πεταλούδες. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε δύο μεγάλα έργα: «Οι πεταλούδες της Ευρώπης» και «Πεταλούδες στην Τέχνη». Δεν κατάφερε να τελειώσει κανένα από τα δύο.



Οι ηδονές μου είναι οι πιο έντονες που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος: το γράψιμο και το κυνήγι της πεταλούδας.




Ως καλλιτέχνης και ως λόγιος, προτιμώ τις λεπτομέρειες από τις γενικότητες, τις εικόνες από τις ιδέες, τα ασαφή δεδομένα από τα ξεκάθαρα σύμβολα και τα άγρια φρούτα από τη συνθετική μαρμελάδα.


Έχω κυνηγήσει πεταλούδες με διάφορες μεταμφιέσεις: ως όμορφο αγοράκι με κοντά παντελόνια και ναυτικό καπέλο - ως κοσμοπολίτης με φανελένιες τσάντες και μπερέ – ως χοντρός γέρος με σορτς, χωρίς καπέλο.





Οι φωτογραφίες και τα σκίτσα του Nabokov είναι από το Nabokov Museum


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...