Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: "ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ"



Υπό πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί οι τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν το προηγούμενο διήμερο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο Μάνδαλο και Λάκκα...(παλαιό πεδίο βολής) του Δήμου Σκύδρας και στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο (θέση Λιβάδια) του Δήμου Έδεσσας. 

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και οι εκτάσεις που κάηκαν περιορίστηκαν σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών κινητοποιήθηκε ο τοπικός, περιφερειακός και εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας με κυρίαρχο τον ρόλο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο συντονισμός της επιχείρησης έγινε από τον Στρατηγό κ. Δημήτριο Ζάχο σε συνεργασία με τους επικεφαλής Διοικητές των τοπικών πυροσβεστικών υπηρεσιών Έδεσσας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας κκ. Γεώργιο Νταουτά, Κωνσταντίνο Τσάγκαλο και Απόστολο Κώνστα αντίστοιχα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Σκύδρας κκ. Τάκης Γιάννου και Γεώργιος Χοΐδης, καθώς επίσης και τα στελέχη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας (Αυτοτελής Διεύθυνση) και των Δήμων.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 20 οχήματα και μηχανήματα από την περιοχή και τις γειτνιάζουσες πυροσβεστικές υπηρεσίες, δύο αεροσκάφη τύπου Canadair και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, η άμεση ανταπόκριση και η άρτια οργάνωση της επιχείρησης με το συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, συνετέλεσαν ώστε οι καταστροφικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να περιοριστούν σε ελάχιστες. Ειλικρινά δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω τους Διοικητές και το προσωπικό της πυροσβεστικής και του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συμμετείχαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης, με πολλά διαφορετικά μέτωπα σε δύσβατες περιοχές της Πέλλας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν γρήγορα σε όλες τις περιπτώσεις τις πυρκαγιές και να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες.

Εκφράζω την οργή, την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό, εκ μέρους και των πολιτών της Πέλλας, για το έργο των εμπρηστών. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών που υποβαθμίζει και καταστρέφει δασικά οικοσυστήματα μεγάλης αξίας της περιοχής μας. Η τακτική των εμπρηστών όμως είναι πέρα για πέρα ανορθολογική, καθώς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Οι εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες και η βόσκηση όπως και άλλες χρήσεις θα απαγορευτούν στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει εξάλλου η κείμενη νομοθεσία. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν με κατάλληλη διαχείριση να υποστηρίξουν μία βιώσιμη κτηνοτροφία και άλλες χρήσεις σύμφωνα με το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπως και οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, με το προσωπικό που διαθέτουν, είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου ώστε οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι της Πέλλας να αξιοποιούνται με τον πιο πρόσφορο και αποδοτικό τρόπο. Ζητώ από τους πολίτες να προστατεύσουν τον δασικό μας πλούτο. Είναι η πολύτιμη κληρονομιά που οφείλουμε να μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη αξιοποίησή τους».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...