Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡ ΡΑΒΙ ΣΑΝΚΑΡ.


Ο μετρ του σιτάρ, ο Ινδός Ραβί Σανκάρ, ο οποίος επηρέασε σειρά ξένων καλλιτεχνών, από τους Beatles μέχρι τον Γεχούντι Μενουχίν, πέθανε στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Ο Ραβί Σανκάρ, πατέρας της τραγουδίστριας Νόρα Τζόουνς και της βιρτουόζου του σιτάρ, Ανούσκα Σανκάρ, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο, όπου είχε εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, εξέφρασε τη θλίψη του κάνοντας λόγο για έναν «εθνικό θησαυρό και πρεσβευτή της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο».

«Μία εποχή τελειώνει. Το έθνος ενώνεται μαζί μου, για να αποτίσει φόρο τιμής στην απαράμιλλη ευφυΐα του, στην τέχνη και στην ταπεινοφροσύνη του» δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Ο Ραβί Σανκάρ, ο οποίος ζούσε στην Καλιφόρνια, είχε γεννηθεί στην ιερή πόλη Μπεναρές, στις όχθες του Γάγγη, και καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων, της ανώτερης κάστας στην ινδουιστική κοινωνική διαστρωμάτωση.

Ο κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον έγινε μαθητής του στη δεκαετία του ΄60 και οι δυο τους συνεργάστηκαν στη συνέχεια σε πολλά έργα, όπως η φιλανθρωπική συναυλία για το Μπανγκλαντές το 1971. Ο Χάρισον τον είχε ονομάσει «πατέρα της μουσικής του κόσμου».

Συμμετείχε στο Monterey Pop Festival του 1967 αλλά και στο Woodstock του 1969, μαζί με την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζίμι Χέντριξ. Αργότερα είχε δηλώσει στο περιοδικό «Rolling Stone» για την εμπειρία του στο Μοντερέι ότι σοκαρίστηκε βλέποντας «ανθρώπους ντυμένους τόσο παρδαλά» και τον Τζίμι Χέντριξ να καίει την κιθάρα του. «Αυτό ήταν πολύ βαρύ για μένα. Στη δική μας κουλτούρα τρέφουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τα μουσικά μας όργανα, είναι σαν μέρη του Θεού» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν, τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν και τον συνθέτη Φίλιπ Γκλας. Το 1999 τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στην Ινδία, το «Μπχαράτ Ράτνα» (Θησαυρός της Ινδίας).

Η τελευταία του συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Λονγκ Μπιτς στις 4 Νοεμβρίου, όπου εμφανίστηκε μαζί με την κόρη του, Ανούσκα. «Είναι μία στιγμή θλίψης, αλλά και ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για το ότι ήταν μέρος της ζωής μας» έγραψαν στον λογαριασμό του στο Twitter η σύζυγός του, Σουκάνια, και η κόρη του.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής




ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...