Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Ασφάλεια της υγείας αθλούμενων μαθητών και μαθητριών

Με την Αρ. Πρωτοκόλλου: 8390/Γ4/ 21/1/2013 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας κ Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπεται η έναρξη των σχολικών αγώνων Λυκείων και αγώνων «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» Δημοτικών και γυμνασίων για το σχολικό έτος 2012-2013, έστω και 5 μήνες σχεδόν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Με βάση τις ισχύουσες εγκυκλίους του υπουργείου, για την συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες-αγώνες των μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιατρική βεβαίωση, που θα βεβαιώνει την ικανότητα του μαθητή-τριας από πλευράς ασφάλειας της υγείας του να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες.  Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από την υπουργική απόφαση 112843/Γ4/14-10-2005 (Φ.Ε.Κ. 1497/τ. Β΄/1-11-2005) στο άρθρο 8 παρ1, η οποία τροποποιήθηκε (§ 22) της 1755/Γ4/9-1-2006 σχετικά με την «μαθητική αθλητική ταυτότητα»: Στην αθλητική μαθητική ταυτότητα επισυνάπτονται: Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής - αθλητής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες. Η ιατρική βεβαίωση μπορεί να είναι από σχολίατρο, Ιατρό του Ε.Σ.Υ., Ιατρό Ασφαλιστικού Φορέα, Αγροτικό Ιατρό, ή και ιδιώτη Ιατρό. Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα. Και όσο αφορά τα Δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια από την 41871/Γ4/11-4-2012: «Στους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» Δημοτικών και Γυμνασίων και για όλα τα αθλήματα μαθητές και μαθήτριες που διαθέτουν έγκυρο δελτίο αθλητού από Αθλητική Ομοσπονδία με ιατρική θεώρηση που δεν υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα, το δελτίο μπορεί να αντικαταστήσει τη «Βεβαίωση ιατρού». Ενώ συμπληρώνεται ότι: «Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα Ατομικά Δελτία Υγείας (ΑΔΥ) των μαθητών ως Ιατρική βεβαίωση γιατί σύμφωνα με την αρ. 58410/Γ4/14-6-2005 Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απόρρητα έγγραφα, μη ανακοινώσιμα»
Παρατηρείται το φαινόμενο, μαθητές και μαθήτριες κύρια Λυκείων, αυτήν την χρονική περίοδο να μην είναι σε θέση να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση από Κρατικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, αφού τους παραπέμπουν για εξέταση μετά από 3 και 4 μήνες. Με αποτέλεσμα είτε να  καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς με αμοιβή, μεταφέροντας στην οικογένεια το οικονομικό κόστος, είτε να  μη συμμετέχουν σε δραστηριότητες που με αγωνία περιμένει η μαθητική κοινότητα. 
Μαθητές που παρά την ουσιαστική έλλειψη σχολικού αθλητισμού (ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα, ελλιπείς χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, προαύλιοι χώροι μη ασφαλείς και μη λειτουργικοί, εβδομαδιαία απασχόληση από μια έως καμία ώρα…), και παρά τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες τους με αγωνία περιμένουν σε επίπεδο σχολείου κύρια να συγκροτήσουν σχολικές ομάδες και να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους σε σχολικές διοργανώσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Πως θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο μαθητές και μαθήτριες Λυκείων να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ιατρική βεβαίωση, αφού οι οργανισμοί στους οποίους απευθύνονται (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
Είναι στην πρόθεση του να επαναφέρει το θεσμό του σχολικού ιατρού με μόνη αρμοδιότητα τις υπηρεσίες σε σχολικές ομάδες συμβάλλοντας στην πρωτογενή πρόληψη στον σχολικό πληθυσμό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Γιάννης Γκιόκας
Ελένη Γερασιμίδου
Λιάνα Κανέλλη

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...