Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου, με στόχο να  προάγει την πρόληψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Ο Διεθνής Οργανισμός  Εργασίας (International Labor Organization) καθιέρωσε από το 2001 την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία». Πρόκειται για μία εκστρατεία  ευαισθητοποίησης, που επιδιώκει να εστιάσει τη διεθνή προσοχή σε θέματα σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.
Η 28η Απριλίου έχει επίσης ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζομένους, ώστε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής και Ασφάλειας για το 2013 είναι η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, μια πραγματικότητα και θεωρούνται ως «μια κρυφή επιδημία». 
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας:
2,02 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους.
321.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικό ατύχημα.
160 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες.
313 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ένα μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ανά έτος.
Αυτό σημαίνει ότι:
Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.
Κάθε 15 δευτερόλεπτα 151 εργαζόμενοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα.
Οι περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες είναι δύσκολο να εντοπιστούν εξαιτίας της μεγάλης περιόδου ανάπτυξης που έχουν, όπως π.χ. οι επαγγελματικοί καρκίνοι, διάφορες πνευμονοπάθειες, μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και το εργασιακό στρες, που μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα ή να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως αλκοόλ και κατάχρηση φαρμάκων.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, που συχνά οδηγούν τους πάσχοντες σε ακραίες ενέργειες, όπως η αυτοκτονία.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει στην βιομηχανική εργασία και στις κατασκευές, με επόμενες άλλες συναφείς επαγγελματικές κατηγορίες, όπως μηχανικοί οχημάτων κτλ.
Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν υψηλό κόστος, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ακόμη είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί το στρες στην εργασία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία 
Η ανεπάρκεια της πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών έχει επομένως σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολο της λόγω των τεραστίων δαπανών που παράγει, ιδιαίτερα όσον αφορά στην απώλεια της παραγωγικότητας και στην επιβάρυνση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρόληψη έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότερη και λιγότερο δαπανηρή από τη θεραπεία και την αποκατάσταση, ωστόσο προϋποθέτει νομοθετικές ρυθμίσεις, σχεδιασμός και στρατηγικές πρόληψης. 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενη στον κοινωνικό της ρόλο μέσω των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, στοχεύει στην προστασία της υγείας του πληθυσμού με:
ενισχυτικές δράσεις των κοινωνικών της υπηρεσιών προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη
τα προγράμματα αγωγής υγείας και πρόληψης που κάνουν τα άτομα ικανά να  έχουν το έλεγχο της υγείας τους και να την βελτιώνουν.
την εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας, η οποία θέτει τις βάσεις για ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας.
Η καλή υγεία στην εργασία συμβάλλει στην καλύτερη δημόσια υγεία εν γένει, αλλά και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...