Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" ΤΟΥ ΜΕΛ ΓΚΙΜΠΣΟΝ. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.



Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει  για την ταινία του Μελ Γκίμπσον "Τα Πάθη του Χριστού". Μεγάλες οι αντιδράσεις από τη μια, θετικά σχόλια και αρκετή συγκίνηση από τις πρώτες προβολές της κιόλας. Περιμέναμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα να δούμε με τα δικά μας μάτια αυτή την ταινία που είχε ξεσηκώσει τέτοια θύελλα αντιδράσεων από Εβραίους και Καθολικούς, αλλά και πάρα πολλά θετικά σχόλια από μεγάλους κήρυκες και ποιμένες των ΗΠΑ.

Όταν είδαμε την ταινία, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε! Δεν είχαμε όρεξη να σχολιάσουμε και σίγουρα δεν νιώσαμε ότι είχαμε πάει για ψυχαγωγία. Μετά που θα δεις την ταινία, κυριαρχεί μία παράξενη σιωπή μέσα σου, μία ησυχία ελέγχου, καθώς περνούν μέσα από το μυαλό σου όλες αυτές οι σκηνές, όπου Εκείνος στάθηκε για σένα, χτυπήθηκε κοιτάζοντας προς το μέρος μας! Όσο το αντιλαμβάνεσαι, τόσο λιγότερα έχεις να πεις και δεν αργούν να κυλήσουν δάκρυα ευγνωμοσύνης για το Σωτήρα.

Η Υπόθεση

Είναι η ακριβής εξιστόρηση των τελευταίων δώδεκα ωρών από τη ζωή του Χριστού μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Δεν υπάρχουν μεγάλες βιβλικές παρεκκλίσεις, εκτός από μερικές περιπτώσεις, που όμως δεν μειώνουν τη συνολική εικόνα, ούτε είναι ικανές αυτές οι ανακρίβειες να "θαμπώσουν" το μέγεθος της υπακοής του Χριστού.  
Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να δώσει τη σημασία των παθών του Ιησού μέσα από την ταινία. Έχει τη δύναμη να σου πει, ότι Εκείνος πήρε τη θέση σου αντί για σένα. Αντί να πέσει η οργή και η τιμωρία πάνω σου, ξέσπασε στον Υιό του Θεού. Αντί να χαθείς μέσα στην καταδίκη και το σκοτάδι της αμαρτίας σου, Εκείνος παρέδωσε τον Εαυτό Του οικειοθελώς, κινούμενος από την αγάπη του Πνεύματος και δέχτηκε όλη την κατάρα σου πάνω στο σώμα και την ψυχή Του.
Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας η μητέρα του Ιησού βρίσκεται πάντα κοντά στον Κύριο. Αυτό δείχνει τις καθολικές επιρροές του Γκίμπσον, που όμως με κανένα τρόπο δεν αλλοιώνουν και δεν επηρεάζουν τη γραφική εικόνα της θυσίας του Χριστού.

Προς το τέλος της ταινίας την ώρα της σταύρωσης ο σκηνοθέτης κάνει σύντομες αναδρομές στο χρόνο και μας πηγαίνει στις μέρες που περνούσε με τους μαθητές του. Μας φέρνει στο τελευταίο δείπνο και μας δείχνει τη σχέση του άρτου και του οίνου με τα πάθη και τη θυσία Του.

Το κύριο μήνυμα της ταινίας είναι το παρακάτω εδάφιο του Ησαϊα:

 "...διά των πληγών Αυτού ημείς ιάθημεν" Ησαίας 53:5

Η ταινία είνα βίαιη και περιέχει εξαιρετικά οδυνηρές και βάρβαρες σκηνές. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν να δω την αλύπητη και άγρια μαστίγωση του Ιησού με τη φραγγέλιο των Ρωμαίων. Καθόμουν και σκεφτόμουν: "Κύριε, δεν θα τελειώσει αυτό;" Και δεν τελείωνε! Πολλοί θα κοιτάξουν αλλού μη μπορώντας να αντικρίσουν το άφθονο αίμα και τον πόνο που είχε η σκηνή εκείνη. Όμως τόλμησε να κοιτάξεις! Αυτά τα χτυπήματα ελευθέρωσαν εσένα. Εκείνο το αίμα καθάρισε, αγίασε και έσωσε εσένα. Οι πληγές Του είναι οι πληγές σου! Οι κραυγές και η αγωνία Του είχαν σκοπό εσένα!

Η ταινία είναι βίαιη και σκληρή επειδή η κόλαση είναι απάνθρωπη. Είναι πολύ καλύτερα να βλέπεις Εκείνον να σου προσφέρει το σταυρωμένο και μαστιγωμένο σώμα Του, παρά να ζεις μέσα σε μια βολική και χωρίς προβληματισμό άγνοια, η οποία όχι μόνο δεν ωφελεί καθόλου, αλλά οδηγεί στη μεγαλύτερη βία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βίαιο, παρά μια ψυχή που καταλήγει στην κόλαση. Η βαρβαρότητα και η κτηνωδία τύλιξαν τον Ιησού για να μην πεθάνεις εσύ! Το Ευαγγέλιο δεν έχει μία αιθέρια απεικόνιση και αίσθηση, αλλά βρίσκεται μέσα στο καθαρό και πολύτιμο αίμα του Ιησού, εκεί που πρέπει να βρεθείς κι εσύ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι περισσότερο βάρος δίδεται στη σωματική ταλαιπωρία του Χριστού, κάτι που ήταν πολύ υποδεέστερο από την ψυχική ταλαιπωρία πάνω στο σταυρό αλλά και στον κήπο της Γεσθημανή. Η πιο οδυνηρή στιγμή ήταν την ώρα που δέχτηκε την αμαρτία του κόσμου πάνω του και έκραξε στον Πατέρα "Πατέρα, Πατέρα, γιατί με εγκατέλειψες;" Βέβαια, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε ταινία ή σε χαρτί το βάρος της ψυχικής οδύνης που ο Χριστός έζησε τη συγκεκριμένη εκείνη ώρα πάνω στο σταυρό. Αυτό μόνο το Πνεύμα το Άγιο μπορεί να μας το αποκαλύψει και να καταλάβουμε το σκοτάδι που τύλιξε την ψυχή Του για να ζήσουμε εμείς σήμερα στο φως Του.

Ο Μελ Γκίμπσον

Ο Μελ Γκίμπσον είναι καθολικός και ανήκει σε μια παραδοσιακή καθολική παράταξη προ Βατικανού. Παρόλο που κρατά σταθερές αποστάσεις από τους Προτεστάντες, αντιτίθεται στην επικρατούσα τάση του Καθολικισμού.

 Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο Θεός τον οδηγάει σε μια καλύτερη κατανόηση της θυσίας του Ιησού. Μελετούσε και διάβαζε για το γεγονός αυτό και προσπαθούσε να έρθει κοντύτερα στο βάθος αυτής της αλήθειας. Τελικά, ήρθε η στιγμή να εκφράσει εκείνο που μέσα του ο Θεός του έδινε. Παρόλη την αντίδραση που ξεσηκώθηκε από διάφορους κύκλους εβραϊκούς και καθολικούς, πάντα αναφέρεται στα κίνητρα που τον οδήγησαν να γυρίσει αυτή την ταινία.

Σε μια προβολή της ταινίας στο Σικάγο μπροστά σε 5000 ποιμένες διαφόρων δογμάτων ο Γκίμπσον είπε: "Ίσως οι κριτικοί επιτεθούν στην ταινία." Και συνεχίζει: "Εγώ όμως έχω κάνει την καριέρα μου και την έχω βαρεθεί. Δημιούργησα μία κοσμική ουτοπία για τον εαυτό μου στο Χόλιγουντ, η οποία είναι κενή. Υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα. Ο ανθρώπινος πολιτισμός άλλαξε για πάντα από το Χριστό. Είτε είσαι πιστός, είτε όχι, ο θάνατός Του έχει επιρροή πάνω σου."

Μάνος Παπαδάκης

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ...





ΠΗΓΗ...http://www.newlife4you.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...