Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ;



Η  Ντάμα και ο Ρήγας είναι τα πιο γνωστά χαρτιά της τράπουλας, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά απεικονίζουν. Σύμφωνα λοιπόν με τους ιστορικούς, οι φιγούρες αυτές, δεν είναι τυχαίες, αλλά αναφέρονται σε μεγάλες μορφές της
αρχαιότητας.

 Η λέξη «τράπουλα» προέρχεται από την ιταλική λέξη «trappola» που στην Ιταλική γλώσσα έχει διττή σημασία ως «παγίδα» αλλά και ως «δόλος» και προέρχεται από το ιταλικό παιχνίδι «ταρόκ» ή «ταρόκο», που παιζόταν με μεγάλα χοντρά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτόνια με αριθμημένες φιγούρες.
 Είναι πιθανό το όνομα της χαρτομαντικής τράπουλας Ταρώ να έχει επίσης κοινή ρίζα. Ποιους απεικονίζουν όμως οι φιγούρες που βλέπουμε στην τράπουλα; Όπως εξηγούν οι ιστορικοί, κατά καιρούς εμφανίστηκαν αρκετές παραλλαγές σχεδίων αλλά τελικά επικράτησε το Γαλλικό σχέδιο του 16ου αιώνα, γι αυτό και οι φιγούρες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες της εποχής.
 Το K απεικονίζει τον βασιλια (King) το Q τη βασίλισσα (Queen) και το J ιππότη, υπηρέτη και γενικά υπασπιστή (Jack) 
Οι μυθικές μορφές τις οποίες αναπαριστούν οι συγκεκριμένες φιγούρες είναι:
 Για τους βασιλιάδες: Καρλομάγνος (ρήγας κούπα) Ιούλιος Καίσαρας (ρήγας καρό) Μέγας Αλέξανδρος (ρήγας σπαθί) Δαβίδ (ρήγας μπαστούνι). 
Για τις Βασίλισσες:  Παλλάδα Αθηνά (ντάμα μπαστούνι) Ιουδήθ (η γενναία Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη) η νεράϊδα Αρζίν (Argine, αναγραμματισμός της λέξης Regina που στα λατινικά σημαίνει βασίλισσα) Ραχήλ (σύζυγος του Ιακώβ).
 Τέλος οι Βαλέδες είναι Έκτορας (βαλές καρό), Λάνσελοτ (βαλές κούπα) Οζιέ (βαλές μπαστούνι) Λαϊρ (βαλές σπαθί)




ΠΗΓΗ...http://mhnpetaslefta.blogspot.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...