Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να αποδεικνύεται μάλλον ήπιο, χωρίς τρομερή ζέστη και καύσωνες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας δεν υποφέρει από τις θερμοκρασίες, κάθε χρόνο αυτή την εποχή....
Αν παρατηρήσετε περίεργα “κολλήματα” ή αναπάντεχα σβησίματα του desktop/laptop τώρα το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται στη ζέστη. Ένα χαλασμένο ανεμιστηράκι, υπερβολική συγκέντρωση σκόνης ή απλώς ελλιπής ψύξη αποτελούν αιτίες προβλημάτων, από απλά crashes μέχρι και καμένα υποσυστήματα, στις χειρότερες περιπτώσεις. Μπορείτε, όμως, να λάβετε κάποια μέτρα από την πλευρά σας, ώστε να πετύχετε την επαρκή ψύξη του συστήματος και να μη ρισκάρετε οποιαδήποτε βλάβη.
Καθαρίστε το εσωτερικό του desktop/laptop από τη σκόνη. Η σκόνη του περιβάλλοντος συγκεντρώνεται στα χειρότερα σημεία εντός της συσκευής, δηλαδή πάνω στις ψύκτρες και στους ανεμιστήρες ή τα φίλτρα τους (αν έχουν). Χρειάζεται τακτικό καθάρισμα (κάθε 3 μήνες τουλάχιστον) ώστε τα συστήματα απαγωγής του θερμού αέρα να λειτουργούν απρόσκοπτα.
Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα που θα βρείτε στα καταστήματα για το laptop, ενώ σε πολύ...βαριές περιπτώσεις σκονισμένων desktops, ακόμα και η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να σας βοηθήσει.
Εγκαταστήστε κάποιο καλύτερο σύστημα ψύξης ή περισσότερους ανεμιστήρες. Οι κατασκευαστές των “θερμών” υποσυστημάτων (π.χ. CPU, κάρτα γραφικών) φυσικά και έχουν προβλέψει τα ακραία κλίματα, όμως τα ελληνικά...40άρια σε συνδυασμό με τους παράγοντες που προαναφέραμε, μπορούν να ωθήσουν αυτά τα υποσυστήματα στα όριά τους.
Αν το σύστημα ψύξης σας δουλεύει όπως πρέπει αλλά παρ'όλα αυτά παρατηρείτε υψηλές θερμοκρασίες (για τον επεξεργαστή άνω των 70 και για τις κάρτες γραφικών άνω των 90-95 βαθμών Κελσίου), τότε ίσως πρέπει να αποκτήσετε ένα καλύτερο cooler, με μεγαλύτερη ψύκτρα ή/και ανεμιστήρα. Τις θερμοκρασίες αυτές μπορείτε να δείτε με προγράμματα όπως το RealTemp και το GPUTemp.
Αποφύγετε την τοποθέτηση της συσκευής σε σημεία που μπλοκάρουν τις διόδους του αέρα. Τα laptops έχουν τις εισόδους στο κάτω μέρος και τις εξόδους στα πλάγια, οπότε το να λειτουργούν πάνω σε μαλακές επιφάνειες όπως κρεβάτια, καναπέδες, μαξιλάρια κ.λπ. Είναι καταστροφικό για την ψύξη τους.
Πάντα να τα έχετε σε ένα τραπέζι, γραφείο ή κάποιο σκληρό βιβλίο αν θέλετε να τα κρατάτε στα πόδια σας ενώ είστε καθιστοί/ξαπλωμένοι. Επίσης, είναι καλή ιδέα η αγορά μιας βάσης laptop με ανεμιστήρα, είναι φθηνές και θα τις βρείτε σε κάθε κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη/αξεσουάρ υπολογιστών. Όσο για τα desktops, και αυτά διαθέτουν οπές εισόδου/εξόδου του αέρα, οπότε μην “κολλάτε” το κουτί στον τοίχο ή πάνω στην πλευρά του γραφείου, καθώς έτσι δεν υπάρχει σωστή ροή αέρα.
Μην “ζορίζετε” τον υπολογιστή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την 100% επάρκεια της ψύξης του. Δύσκολες καταστάσεις για τον υπολογιστή είναι πάνω απ'όλα το 3D gaming και δευτερευόντως ή αναπαραγωγή HD ταινιών, η επεξεργασία εικόνων/video και γενικότερα οι multimedia εφαρμογές που αναγκάζουν τόσο τη CPU, όσο και τη GPU να “τρέχουν” σε υψηλές συχνότητες και να αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες.
Ακόμα χειρότερο είναι να υποβάλλετε τον υπολογιστή στα παραπάνω, όταν βρίσκεται σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία που τον επιβαρύνει, π.χ. σε ένα κλειστό δωμάτιο ή στην παραλία κάτω από τον ήλιο.
Περισσότερο τρόπος πρόληψης, παρά λύσης του προβλήματος, είναι το να μην αγνοείτε τα “σημάδια” που σας δίνει το σύστημά σας. Όπως η αστάθεια, οι συχνές επανεκκινήσεις, τα “παγώματα”. Μη περιμένετε να μυρίσετε...καμμένο πλαστικό για να υποψιασθείτε πως κάτι συμβαίνει.
Επίσης, περίεργοι θόρυβοι που σταματούν μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα εκκίνησης που που αρχίζουν όταν τρέχετε κάποιο παιχνίδι ή απαιτητική εφαρμογή, ίσως σημαίνουν πως κάποιο ανεμιστηράκι είναι στα τελευταία του ή ότι κάτι εμποδίζει την περιστροφή του. Μη το αμελήσετε.
Ωστόσο, το να “ζεματάει” ένα laptop όταν το αγγίζετε μετά από έντονη δραστηριότητά του δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός αν δε το παρουσίαζε τον πρώτο καιρό, άρα ίσως είναι σύμπτωμα προβλήματος. Μη ξεχνάτε ότι τα laptops έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για τη σωστή ψύξη τους και ως εκ τούτου, ζεσταινόνται ευκολότερα και περισσότερο. Μην εφησυχάσετε ποτέ όμως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τηρήστε τα 5 παραπάνω βήματα και οι πιθανότητες να υπερθερμανθεί ή να προκληθεί ζημιά στο σύστημά σας θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ναι, ίσως θεωρείτε πως δε θα έπρεπε να ασχολείστε με τέτοια “πεζά” ζητήματα που είναι μέλημα του κατασκευαστή, όμως σαν χρήστης έχετε και εσείς την ευθύνη για την ορθή λειτουργία του υπολογιστή. Προσοχή λοιπόν, οι υψηλές θερμοκρασίες καραδοκούν!!!
ΠΗΓΗ...http://freepatentsgr.blogspot.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.