Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΚΕΡΑΣΙ: ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το κεράσι, ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, θα πρέπει αναμφίβολα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής. Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με πρόληψη του καρκίνου, καρδιαγγειακών, διαβήτη και άλλων φλεγμονωδών νόσων.

Το κεράσι και το φυτό του, κερασιά, ανήκουν στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες και στην τάξη ροδώδη, είναι δε συγγενείς της βυσσινιάς. Η γεύση τους είναι γλυκιά, όξινη και στυφή.
Καταγωγή
Κανείς δεν ξέρει να πεί με σιγουριά τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ΄ού και το όνομα) στην Ανατολία της σημερινής Τουρκίας, κοντά στη Μαύρη θάλασσα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το όνομα της κερασιάς προέρχεται από τη λέξη κεραία, εξαιτίας της ορθόκλαδης διαμόρφωσης του δέντρου.
Θρεπτική αξία
Το κεράσι έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, με μόλις 63 θερμίδες στα 100 γρ,και σημαντική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και βιοενεργά συστατικά των τροφίμων(Bioactive Food Components-BAFC). Σε αυτά ανήκουν τόσο οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες, όσο και οι ανθοκυανίνες, καροτενοειδή και κουερσετίνη.
Θαυματουργές οι ανθοκυανίνες
Κεράσια και καρκίνος
Μελέτες in vitro, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από κυτταρικά συστήματα όπως του κόλον, του ενδοθηλιακού, κύτταρα από το συκώτι το στήθος και λευχαιμικά, δείξανε ότι τα κεράσια λόγω της περιεκτικότητας τους τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα τους) εμποδίζουν την αύξηση και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να ασκούν καμία επίδραση στα υγιή κύτταρα.
Κεράσια και καρδιαγγειακά
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα κεράσια παρέχουν καρδιοπροστατευική δράση λόγω της περιεκτικότητας τους σε ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με μελέτες τα κεράσια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (University of Michigan Cardioprotection Research Laboratory), ενώ μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης του αίματος.
Κεράσια αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα
Ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωσαν κεράσια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εμφάνισαν κατά 35% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας συγκριτικά με ασθενείς με μηδενική κατανάλωση του φρούτου.
Επιπρόσθετα η κατανάλωση χυμού από κεράσια μείωσε τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα (Nutrition, Arizona State University), ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, του πανεπιστημίου του Oregon (Oregon Health and Science University), ο χυμός από κεράσι βοήθησε τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα να μειώσουν δραστικά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Άλλα οφέλη από την κατανάλωση κερασιών
Κεράσια και άθληση
Η κατανάλωση χυμού από κεράσι βοηθάει στην γρηγορότερη ανάκαμψη μετά από άσκηση, μειώνει τον μυικό πόνο καθώς και τη μυική βλάβη. Αθλητές μαραθωνίου που κατανάλωσαν χυμό κεράσι πέντε ημέρες πριν τον αγώνα, την ίδια ημέρα και δύο ημέρες μετά τη λήξη εμφάνισαν γρηγορότερη ανάκαμψη σχετικά με αυτούς που δεν κατανάλωσαν καθόλου.
Κεράσια και ύπνος
Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης συσχέτισαν την κατανάλωση χυμού από κεράσι δυο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων με την αύξηση κατά 90 λεπτά της συνολικής ώρας ύπνου σε ενήλικες με αϋπνία.
Εκτός από τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται ότι ο χυμός είχε επίδραση ακόμα και στην ποιότητα του ύπνου. Η ευεργετική αυτή επίδραση του πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μελατονίνη, ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού στον άνθρωπο και τα θηλαστικά.
Αυτό πάντως που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η κατανάλωση κερασιών πρέπει να πάντα να γίνεται σε φυσιολογικές ποσότητες. Άλλωστε οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, επομένως και στο διαιτολόγιο μας.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...