Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΤΟΠΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. - ΣΥΡΤΟΣ(ΝΤΟΜΑΚΙΝΕ)Ο Ελληνικός Παραδοσιακός γάμος αποτελεί μία από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης των εθίμων της Πατρίδας μας. Έθιμα μοναδικά και ιδιαίτερα που μεταβιβάζονται με σεβασμό από γενιά σε γενιά. Ένα σύνολο τελετουργικών πράξεων που, ως δρώμενα, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συνοδεύονται δε, πάντα από μουσική και χορό και θυμίζουν στην εφαρμογή τους τη δομή ενός αρχαίου δράματος. Μέσα από τις διαδικασίες της τέλεσης ενός γάμου επιβίωσαν ως τις μέρες μας μελωδίες, βήματα, στίχοι τραγουδιών, συμβολισμοί, φορεσιές, κοσμήματα, ήθη και έθιμα. 

Ο θεσμός του παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου επιβιώνει μέχρι σήμερα δυναμικά στα εντόπια χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Γαρέφι-Πρόμαχοι), προσφέροντας στιγμές συγκίνησης που δημιουργούν αναμνήσεις για μια ζωή. 

Νυφιάτικος συρτός (ντομάκινε) με καταγωγή τα χωριά του Δήμου Αλμωπίας, Πρόμαχοι & Γαρέφι Πέλλας. Ο χορός ''ντομάκινε'', που στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα σημαίνει ''νοικοκύρης'' από την ελληνική λέξη ''δόμα'' και τα παράγωγα ''δομώ-δόμημα-δόμηση-οικοδομή ­9;', παίζεται κατά την προετοιμασία αποχώρησης της νύφης από το πατρικό της. 
Ντομάκινε, από τον ήχο της παραδοσιακής τοπικής ορχήστρας "Ρυθμοί της Μακεδονίας".

Αυτή την Κυριακή (20-09-2015), δύο νέα παιδιά με καταγωγή τα χωριά, Γαρέφι (γαμπρός) και Πρόμαχοι (νύφη) του Δήμου Αλμωπίας, ένωσαν τη ζωή τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Ματθαίου, στο Παραδοσιακό Άνω Γαρέφι Πέλλας. Σας ευχόμαστε ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ και καλούς απογόνους!ΠΗΓΗ...
.http://www.paradosiakosgamos.com/
https://www.youtube.com/watch?v=ALe8Ch8EGRM&feature=youtu.be
http://paradosiakos-garefeiou.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...