Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ο ΛΕΠΤΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΟ "ΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ" ΕΜΕΙΝΕ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ



Ο λεπτοδείκτης στο "Ρολόι της Αποκάλυψης", το οποίο συμβολίζει τις απειλές για την καταστροφή του κόσμου, παρέμεινε αμετακίνητος στα «τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα», ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που έχουν την ευθύνη για αυτό, επισημαίνοντας ως θετικές εξελίξεις την πρόσφατη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας καθώς και τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι.
 Όμως το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, που έχει δημιουργήσει το Ρολόι της Αποκάλυψης, προειδοποίησε ότι «η πιθανότητα παγκόσμιας καταστροφής παραμένει πολύ αυξημένη» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να «αναλάβουν δράση άμεσα για να μειώσουν τους κινδύνους καταστροφής».

 Το 2015 το Bulletin of Atomic Scientists, για το οποίο εργάζονται 16 επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, είχε μετακινήσει τον λεπτοδείκτη του ρολογιού δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυκτα, επικαλούμενο την διπλή απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αναζωπύρωση των πυρηνικών εντάσεων.
 Οι πρόσφατες πρόοδοι, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελούν «τα μόνα μικρά φωτεινά σημεία σε μια παγκόσμια κατάσταση πιο σκοτεινή, γεμάτη απειλές καταστροφής», εξήγησαν οι επιστήμονες.
 «Τα τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι πολύ κοντά. Εμείς, τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η απόφασή μας να διατηρήσουμε αμετακίνητο τον λεπτοδείκτη του ρολογιού το 2016 δεν είναι καλή είδηση, αλλά εκφράζει τον φόβο μας διότι οι ηγέτες του κόσμου συνεχίζουν να μην επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και να εφιστούν την προσοχή του πλανήτη για να μειωθεί ο τεράστιος κίνδυνος που εγείρουν τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή», συνέχισαν.
 Ο λεπτοδείκτης δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στα μεσάνυχτα από το 1984, όταν είχε μετακινηθεί επίσης στις 23:57 λόγω των αμερικανοσοβιετικών εντάσεων, υπενθυμίζουν οι επιστήμονες. Παρά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία έχουν φθάσει σε επίπεδα που παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές του ψυχρού πολέμου», τονίζουν ακόμη. 
Επικαλούνται επίσης τη συνέχιση των πολέμων στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και το μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, και τη Ρωσία. Οι επιστήμονες του Bulletin of Atomic Scientists επισημαίνουν επίσης τη δήλωση του διευθυντή ενός ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Τύπου που είχε μιλήσει για τη μετατροπή των ΗΠΑ σε σωρό ραδιενεργής στάχτης.

 Ακόμη, οι επιστήμονες αναφέρονται στην αναδιάταξη στρατευμάτων του NATO και της Ρωσίας και τα τεράστιας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια εκατέρωθεν. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι απειλούν «την ίδια την ύπαρξη του πολιτισμού και θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για τους ηγέτες του κόσμου», επιμένουν οι επιστήμονες.
 Από τη δημιουργία του το 1947, το Ρολόι της Αποκάλυψης έχει ρυθμιστεί 18 φορές, στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν βόμβα υδρογόνου, και στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, όταν τερματίστηκε ο ψυχρός πόλεμος.  




 πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...