Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Γιάννης Σηφάκης: Πολλοί περισσότεροι αγρότες δικαιούνται το αφορολόγητο


Γιάννης Σηφάκης:   Πολλοί περισσότεροι αγρότες δικαιούνται το αφορολόγητο 
Πολύ σημαντική η τροπολογία που ψηφίστηκε. Δεν προσμετρώνται στο εισόδημα (για να είναι κανείς κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και άρα να δικαιούται το αφορολόγητο) οι συντάξεις ΟΓΑ, οι αμοιβές για εργόσημα, οι αμοιβές από εποχιακή απασχόληση σε μεταποιητικές βιομηχανίες κ.α. 
Με την πρόσφατη τροπολογία διευρύνεται ο αριθμός των αγροτών που δικαιούνται το αφορολόγητο (μείωση φόρου). Η νομοθεσία δίνει τη μείωση φόρου σε όσους αγρότες χαρακτηρίζονται «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Για το σκοπό αυτό το συνολικό τους εισόδημα θα πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον κατά 50% από αγροτική δραστηριότητα. Το πρόβλημα ήταν ότι έχαναν το αφορολόγητο κάποιοι αγρότες που τύχαινε να έχουν σύνταξη ΟΓΑ ή κάποια αμοιβή από αγροτικό συνεταιρισμό κλπ. που μαζί με άλλα εισοδήματα όπως π.χ. από ενοίκια ξεπερνούσαν ως άθροισμα το 50% του συνολικού εισοδήματος, οπότε το αγροτικό εισόδημα ήταν λιγότερο από 50%. Με την πρόσφατη τροπολογία εξαιρούνται από τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος τα εισοδήματα που ασφαλίζονται από τον ΟΓΑ αλλά δεν χαρακτηρίζονται αγροτική δραστηριότητα (σύνταξη ΟΓΑ, αμοιβές μελών αγροτικών ή γυναικείων συνεταιρισμών, εργαζόμενοι με ΟΓΑ σε συσκευαστήρια και τυποποιητήρια, αμοιβές με εργόσημο κλπ.) 

Παράδειγμα: ένας αγρότης που έχει αγροτικό εισόδημα 2.000 ευρώ, σύνταξη ΟΓΑ 4.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκιο 1.000 ευρώ το χρόνο δικαιούται το αφορολόγητο για το σύνολο των 6.000 ευρώ γιατί στο συνολικό του εισόδημα υπολογίζονται τα 2.000 ευρώ συν τα 1.000 ευρώ= 3.000 ευρώ, άρα χαρακτηρίζεται κατ’ επάγγελμα αγρότης αφού τα 2.000 ευρώ είναι περισσότερο από 50% του συνόλου. Με τον προηγούμενο υπολογισμό το συνολικό του εισόδημα ήταν 7.000 ευρώ οπότε τα 2.000 ευρώ ήταν λιγότερο από 50% του συνόλου συνεπώς δεν χαρακτηριζόταν κατ’ επάγγελμα αγρότης και είχε το αφορολόγητο μόνο για τα 4.000 ευρώ της σύνταξης. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...