Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο είναι η πρώτη φάση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης και   καλύπτει μόνο ένα μέρος από τις αλλαγές που έχει ανάγκη το φορολογικό μας σύστημα.

Ουσιαστικά αφορά στις τροποποιήσεις των διατάξεων που σχετίζονται με τον κώδικα φορολογίας του εισοδήματος.

Η δεύτερη φάση, θα αποτελέσει μια ριζική αλλαγή όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, με στόχο:
1) Τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών διαδικασιών
2) Την απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης
3) Την αποτελεσματικότερη φορολογική διοίκηση
4) Και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι επιβεβλημένη γιατί η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα,
το οποίο θα εξασφαλίσει την εισπαρακτικότητα και θα μειώσει στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην επιτροπή οικονομικών, το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα,  ακούσαμε από την αντιπολίτευση ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, από τις οποίες ωστόσο απουσίαζε, για ακόμη μια φορά, το κομμάτι των συγκεκριμένων προτάσεων.

Δηλαδή, από πού; με ποιον τρόπο;από ποιους Κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης θα εισπράξουμε τους φόρους;

Μιλάτε για παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος χωρίς να μας εξηγείτε, 

Που θα βρείτε χρήματα για την Παιδεία; Για την υγεία; Για τις συντάξεις; Για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής; Για τους μισθούς του δημοσίου;

Ποια είναι λύση που προτείνετε ώστε να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να έχουμε το κοινωνικό κράτος που χρειαζόμαστε;

Πρέπει να δώσετε απαντήσεις, συγκεκριμένα. Αλλιώς είστε λαϊκιστές,
και αρνείστε πεισματικά για ακόμη μια φορά να ξεφύγετε από τη στείρα, ανώφελη και ισοπεδωτική κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.  

Ξοδεύεστε σε μικροπολιτικές λογικές και θέτετε εαυτούς σε πολιτική απομόνωση.
Ως λύση του οικονομικού προβλήματος, ίσως προβάλλετε τη ‘φορολόγηση του πλούτου’ ή την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, με αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικού εισοδήματος κατά 4%.  

Αλλά  δεν βλέπετε τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο; 

Στη Γαλλία, όπου  ο Ολάντ επιβάλει φορολογικό συντελεστή 75%, δεν ακούσατε ότι ο στόχος για είσπραξη 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ , δεν επιτυγχάνετε;

Γιατί πολύ απλά οι γάλλοι με υψηλά εισοδήματα εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ, ότι η φορολόγηση του πλούτου ή η αύξηση των συντελεστών δεν αντιμετωπίζετε τόσο εύκολα στο πλαίσιο μίας μόνο χώρας, αφού  υπάρχει ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων;  

Εσείς μιλάτε για επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών, ενώ ξέρετε ότι αυτό δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημά μας, γιατί πολύ απλά αυτό προσθέτει προβλήματα, διώχνει επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία. 

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι  να χαϊδεύεται αυτιά με έναν λαϊκισμό που οι εργατικοί, νοικοκυραίοι και δημιουργικοί έλληνες, έχουν πλέον καταδικάσει, όπως ακριβώς φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που θα δούνε το φώς της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.  
    
Η κατάσταση της χώρας μας επιβάλλει να μιλούμε συγκεκριμένα, 
να καταθέτουμε προτάσεις και να επιζητούμε τις πρακτικές που θα επιφέρουν άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτό που αποφασίζουμε σήμερα είναι απόρροια των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά στην προσπάθεια μας για οικονομική εξυγίανση, διαφάνεια και δημοσιονομική προσαρμογή. 

Στην παρούσα χρονική συγκυρία οι προωθούμενες ρυθμίσεις μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στις εκταμιεύσεις των δόσεων των 52 δις  χωρίς προβλήματα, και μας παρέχουν τη δυνατότητα: 

Α.  Να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες.
Β. Να αποπληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Γ. Και τέλος, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.  

Το φορολογικό σύστημα αποτελούσε για χρόνια το μεγάλο αγκάθι των δημόσιων οικονομικών.

Γι’ αυτό λοιπόν προχωράμε  με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη  και τον ίσο καταμερισμό των βαρών στην ελληνική κοινωνία.



 Συγκεκριμένα:

1) Απλοποιείται το σύστημα με 3 μόνο φορολογικά κλιμάκια αντί των 8 που ισχύουν μέχρι σήμερα. 
2) Διευρύνει τη φορολογική βάση και  θεσπίζει τον ίσο καταμερισμό των βαρών σε όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.
3) Αυξάνεται το αφορολόγητο πάνω από τις 9.000 ευρώ αντί των 5.000 που ήταν μέχρι σήμερα.
4) Μειώνεται κατά 100 εκ. ευρώ η συνολική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Το 90% μισθωτών και συνταξιούχων απαλλάσσεται, λίγο ή πολύ, από σημαντικό μέρος των φορολογικών βαρών. 
5) Θεσπίζεται μηνιαίο εισόδημα  40 ευρώ για κάθε παιδί. Οφέλη για 890.000 οικογένειες.
6) Μειώνεται η φορολογία για τα άτομα με αναπηρία.
7) Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με τη μείωση από 40% σε 32% της συνολικής επιβάρυνσης για τις εταιρείες. 
8) Τα λεγόμενα ‘μπλοκάκια’ δεν μπαίνουν στην κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά φορολογούνται ως μισθωτοί. 

Ο ανορθολογικός  καταμερισμός των φορολογικών βαρών δημιουργούσε το αίσθημα της αδικίας ανάμεσα στις φορολογούμενες κατηγορίες.  

Στοιχεία του 2011 αποτυπώνουν με σαφή τρόπο την άνιση επιβάρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. 

Συγκεκριμένα, από τις 5.681.000 φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν, οι 3.600.000 υποβλήθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχος, ενώ οι 2.085.000 από ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμπόρους, βιομήχανους, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα και αγρότες.

Είναι αντιληπτό από όλους μας μέσα σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα ότι, δεν μπορεί να συνεχιστεί,  πάνω από 1.160.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες και πάνω από 216.000 έμποροι και βιομήχανοι να δηλώνουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ και να μην συνεισφέρουν τίποτα στα δημόσια έσοδα ενώ το βάρος τους το αναλαμβάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.     

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουμε θέσει δεν πρέπει και δεν είναι πλέον δυνατό να εξυπηρετηθούν από μεμονωμένες κατηγορίες. 

Οι εν λόγω φορολογικές ρυθμίσεις εξασφαλίζουν δικαιότερη αντιμετώπιση και για αδύναμες κοινωνικές ομάδες,  όπως αυτή των ανέργων, που την περσινή χρονιά το ισχύον φορολογικό τους οδήγησε να πληρώσουν φόρο έως και 500 ευρώ.

Μπαίνει τέλος στην ατιμωρησία όσων φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι θα ελέγχονται και θα οδηγούνται απευθείας στη δικαιοσύνη. 

Καταπολέμηση  της φοροδιαφυγής, όπου αυτή εμφανίζεται.

Δεν στήνουμε ένα κράτος-αστυφύλακα, δεν είναι η πρόθεση μας αυτή. 
Θέτουμε όμως τα θεμέλια και προχωράμε σ’ εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν ένα κράτος αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και με διαφάνεια. 
Θωρακίζουμε τους θεσμούς και αποκαθιστούμε τις χρόνιες αδικίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, κάθε απόφαση που αφορά τα οικονομικά της χώρας δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς και υπολογισμένα ποσοστά,
όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι ταυτόχρονα και απόφαση πολιτική και κοινωνική. 

Πιστεύω ότι, αυτές οι ρυθμίσεις είναι το πρώτο βήμα στη λογική μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και έχουν τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν 
ότι οι αδικίες του παρελθόντος αίρονται.

Εξαλείφουν τις αντιπαλότητες μεταξύ φορολογούμενων, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη συνοχή της κοινωνίας και στο αίσθημα δικαίου.

Σας ευχαριστώ. 


 Σας παραθέτουμε το link από το βίντεο της τοποθέτησης 

www.youtube.com/watch?v=KYOePgm2gTc&feature=youtu.be 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...