Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

"Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ"

Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη μας συγκλόνισε, περιμένουμε τώρα αγγεία και σκεύη χρυσά του νεκρού

Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ο οποίος έχει αφιερώσει μισόν αιώνα ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, μίλησε στο fractal για τους μακεδονικούς τάφους και την Αμφίπολη.

Η πρώτη ανασκαφή του Πέτρου Θέμελη ήταν στα ανάκτορα της Βεργίνας και το διδακτορικό του υπήρξε επάνω στα Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία, στο Μόναχο.

Τι μπορεί να σημαίνει η Αμφίπολη για τη ζωή μας, την αρχαιολογία και την Μακεδονία; τον ρώτησε ο δημοσιογράφος του fractal.gr.

«Η Αμφίπολη είναι ένα γεγονός που τάραξε τα νερά της Μακεδονίας. Βέβαια, τα αποτελματωμένα νερά της Μακεδονίας τα τάραξε η Πέλλα, η ανακάλυψη της Πέλλας, είναι μεγάλο γεγονός! Ο τότε ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο γέρος Καραμανλής, είχε επισκεφθεί την Πέλλα και είχε χρηματοδοτήσει την ΈΡΕΥΝΑ αυτή και ήταν η μεγαλύτερη ανασκαφή στην Ελλάδα. Κι είχα την τύχη να πάρω μέρος σ’ αυτή την ανασκαφή.
Το δεύτερο μεγάλο, βέβαια, γεγονός ήταν φυσικά η ανακάλυψη της Βεργίνας και οι τάφοι του Ανδρόνικου, όπως λένε, και ο Τάφος του Φιλίππου του Β’. Αυτά τα λαμπρά ευρήματα που θάμπωσαν όλο τον κόσμο και ακόμα εξακολουθούν να τον θαμπώνουν με διάφορες εκθέσεις. Ήταν ο μόνος ασύλητος τάφος, τελικά, που έχει βρεθεί στη Μακεδονία από τους πόσους 50-60…

Η Αμφίπολη, λοιπόν, ήρθε και τώρα ξανά να μας ταράξει και συναισθηματικά, εμένα τουλάχιστον που έχω ζήσει τα νιάτα μου εκεί και έχω σκάψει και ένα μακεδονικό τάφο στο Δερβένι. Με ασημένια σκεύη, χρυσά στεφάνια… Έχουν βρεθεί κι αλλού, όχι μόνο στη Βεργίνα αλλά και στο Δερβένι, σε απλούς τάφους αριστοκρατών της περιοχής! Ένας πάπυρος βρέθηκε εκεί, ο πάπυρος του Δερβενίου του 4ου αιώνα π.Χ. που εκτίθεται στο μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Η Αμφίπολη με συγκίνησε πολύ. Περιμένουμε περισσότερα πράγματα, όμως, κυρίως περιμένουμε το περιεχόμενο γιατί το αρχιτεκτόνημα το είδαμε και το εκτιμήσαμε όσο μπορούσαμε. Είναι περίπτωση μοναδική, θα έλεγα, ως προς ορισμένα στοιχεία, την κατοχή των πολλών θαλάμων, το μέγεθος, τα γλυπτά. Οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες… Περιμένουμε και κάτι άλλο: αγγεία, σκεύη χρυσά, του νεκρού που τάφηκε εκεί» απάντησε ο αρχαιολόγος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...