Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΡΩΝΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ



Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη συμπεριφορά αυτή στη τροφική αλυσίδα.

Oι πολικές αρκούδες τρώνε πια δελφίνια που παρασύρονται βόρεια εξαιτίας των θερμών ρευμάτων. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά παρατήρησαν αρκούδες να επιτίθενται σε δελφίνια με λευκό ράμφος στη Νορβηγική Αρκτική. Σύμφωνα με τις θεωρίες τους, τα δελφίνια παρασύρθηκαν βόρεια εξαιτίας των θερμών ρευμάτων, τελικά εγκλωβίστηκαν κάτω από τον πάγο και σκοτώθηκαν από τις αρκούδες όταν βγήκαν από μικρές τρύπες για να αναπνεύσουν, όπως έγραψαν σε νέα μελέτη τους.

   «Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή τέτοιας λείας για τις πολικές αρκούδες», αναφέρουν οι συγγραφείς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Polar Resaerch Journal, και οι οποίοι καθοδηγούνται από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο Jon Aars.
 «Η υπερθέρμανση της Αρκτικής πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα του οικοσυστήματος και τις σχέσεις μεταξύ των ειδών».

   Η κλιματική αλλαγή κατά τους θερινούς μήνες συμβάλλει στην απελευθέρωση της περιοχής της Αρκτικής από μεγάλες εκτάσεις πάγου. Τα δελφίνια συχνά επισκέπτονται τα νησιά Swalbard τους ζεστούς μήνες, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε σημειωθεί καμιά καταγραφή δελφινιών τόσο βόρεια στις αρχές της άνοιξης. Οι ερευνητές εντόπισαν ακόμη 7 κουφάρια δελφινιών κοντά στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

   Μια από τις αρκούδες ήταν τόσο αδύνατη που τα κόκκαλα των πλευρών ήταν ορατά μέσα από το τρίχωμα, όπως επισημαίνουν. Έπειτα επιτέθηκε σε ένα δελφίνι, και μέρος της λείας της το κάλυψε με πάγο για να εξασφαλίσει την τροφή της και για αργότερα.

   Καθώς η Αρκτική υπερθερμαίνεται και το κλίμα αλλάζει, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο πάγος, τα δελφίνια θα μπορούσαν να γίνουν ένα πιο συνηθισμένο γεύμα.
 Όσον αφορά τις αρκούδες, αυτά είναι καλά νέα καθώς η πρόσβασή τους σε σταθερές προμήθειες φαγητού, όπως οι φώκιες, μειώνονται αισθητά εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών.



 Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...