Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣΩς γνωστό, ο Γιώργος Καρασμάνης είχε καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για το γεγονός ότι μένει εκτός αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, η πλειονότητα των βαμβακοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας για τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτώβρη. 

Από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε απάντηση στον Βουλευτή η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει : 

« … με την αναγγελία ζημιάς για τις προαναφερόμενες καλλιέργειες (21 Οκτωβρίου του 2015), δόθηκε οδηγία για τον τύπο του «μάρτυρα» που έπρεπε οι παραγωγοί να αφήσουν. Η οδηγία απεστάλη σε όλα τα Υποκαταστήματα ΕΛΓΑ στην Επικράτεια και η διαφοροποίηση της από τον «παλιό μάρτυρα» ήταν ότι στον καινούργιο «μάρτυρα» έπρεπε να αφήσουν οι παραγωγοί απείραχτες τέσσερεις σειρές στο κέντρο του χωραφιού από έξι που ήταν μέχρι πρότινος (δηλαδή δύο στο κέντρο και τέσσερεις στα άκρα). Η εν λόγω οδηγία δόθηκε κατόπιν σύσκεψης των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ για την καλύτερη αποτύπωση της ζημιάς στη διαμόρφωση ακριβούς ποσοστού ζημιάς και, εν γένει, για πιο δίκαιη αποζημίωση.
Πάρα ταύτα, η Διοίκηση  του ΕΛΓΑ, σε συσκέψεις με τους παραγωγούς, έκανε δεκτές πολλές από τις θέσεις τους ως προς τους «μάρτυρες» και μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ ο Οργανισμός προέβη σε βελτιωτικές κινήσεις ως προς την οδηγία. 
Κατόπιν τούτων (μετά και από τις βελτιωτικές αλλαγές) τα πορίσματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν, δικαιώνουν ένα μεγάλο μέρος παραγωγών, καθώς και το 55% των δηλωθέντων πορισμάτων διατυπώνουν ποσοστά ζημιάς. Σημειώνεται ότι εάν δεν γινόντουσαν οι προαναφερόμενες αλλαγές, μόνο το 20% των δηλωθέντων πορισμάτων θα είχαν ποσοστά ζημιάς.
Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι η ύπαρξη μηδενικών πορισμάτων για κάποιους παραγωγούς οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω παραγωγοί για δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να εφαρμόσουν την οδηγία, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν «μάρτυρες» εκεί που έπρεπε και, ως εκ τούτου, να μην μπορεί να διενεργηθεί η εκτίμηση. Αντιθέτως, για τους παραγωγούς που τήρησαν την οδηγία και άφησαν στο κέντρο του χωραφιού τους «μάρτυρες» κοινοποιήθηκαν στους περισσότερους από αυτούς τα πορίσματα με ποσοστά αποζημιώσιμα …» 
Ωστόσο, ο Γιώργος Καρασμάνης επιμένει και ζητά την αποζημίωση του συνόλου των βαμβακοκαλλιεργητών Πέλλας και Ημαθίας, στους οποίους δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση της νέας οδηγίας του ΕΛΓΑ σχετικά με τον τύπο του «καινούργιου μάρτυρα» που έπρεπε να αφήσουν και για τον λόγο αυτό η πλειονότητα των βαμβακοπαραγωγών άφησε «μάρτυρες» με τον τρόπο που γίνονταν κάθε φορά στο παρελθόν («παλιό μάρτυρα»).  
 Καλεί εκ νέου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία αυτή και να κάνει πράξη τις αρχικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της ηγεσίας του Υπουργείου προς τους παραγωγούς ότι αυτοί θ’ αποζημιωθούν.   


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016              ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...