Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Ελληνική γλώσσα, μύθοι και αλήθειες, από τον Ν. Σαραντάκο



Τελικά είναι αλήθεια πως για μία ψήφο έχασε η ελληνική γλώσσα την ευκαιρία να αναδειχθεί επίσημη γλώσσα της ευρωπαϊκής ένωσης; Κι εκείνο το mail που έγινε και viral για το α-μπε-μπα-μπλομ και τα παιχνίδια των μικρών παιδιών στην αρχαιότητα;

Κατά πόσο είναι η ελληνική γλώσσα η "μητέρα" όλων των ευρωπαϊκών; Και είναι γλώσσα πρωτογενής; Και οι λεξάριθμοι; Παρακμάζει στη σύγχρονη εποχή και απειλείται από την επέλαση της εικόνας; Και τελικά ποια είναι η σωστή γραφή : τρένο ή τραίνο; Αυγό ή αβγό;

Ο Ν. Σαραντάκος εκθέτει με πολύ σύντομο, κατανοητό και μάλλον απολαυστικό τρόπο τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις του για κάποιους από τους πιο "διαδεδομένους μύθους" που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα.

Ίσως να απομυθοποιούνται πολλά από όσα πιστεύαμε για τη μητρική μας γλώσσα, αλλά από την άλλη πλευρά είναι αδιαμφισβήτητη η διαπίστωση πως τελικά τα ελληνικά "κουβαλούν" ιστορία αιώνων, πως λέξεις όπως apdikt και apotheke προέρχονται από την ελληνική όπως ακριβώς και η ελληνική περιέχει πολλά "δάνεια" από άλλες γλώσσες.

Και εν τέλει η γλώσσα είναι κώδικας που στο πλαίσιο της εκάστοτε κοινωνίας υπηρετεί την επικοινωνία ή μάλλον "άτιμο και ανυπότακτο πράγμα αφού και αγίους κάνει να αγανακτούν"...

Kάτι λιγότερο από 15 λεπτά σε διάρκεια, δείτε το!






ΠΗΓΗ... http://www.thessalonikiartsandculture.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...